Uhapšenim policajcima sa tzv. Kosova određen pritvor, osumnjičeni za nedozvoljeno posedovanje oružja

Obavezno pročitajte

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Kraljevu odredio je pritvor trojici uhapšenih kosovskih policajaca.

Oni su osumnjičenih za nedozvoljeno posedovanje oružja i ekspolozivnih materija.

- Advertisement -

U saopštenju objavljenom na veb sajtu tužilaštva se precizira da je, povodom događaja od 14. juna 2023. godine, u selu Gnjilica, opština Raška, Više javno tužilaštvo u Kraljevu  danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih zbog osnovane sumnje da su počinili „po jedno krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija“ iz člana 348. stav 4. u vezi 2.  u  vezi stava 1. Krivičnog zakonika.

Dodaje se da je po predlogu javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Kraljevu je svim osumnjičenima odredio pritvor.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilac može zadržati uhapšene najduže 48 sati radi saslušanja, navodi RSE.

Ako osumnjičeni u roku od četiri časa ne obezbedi branioca, onda mu se dodeljuje po službenoj dužnosti.

U ovom trenutku nije poznato ko zastupa uhapšene.

Prema navodima vlasti u Beogradu, trojica kosovskih policajaca uhapšena su 14. juna na više od jednog kilometra u dubini teritorije Srbije, dok vlasti u Prištini tvrde da su kosovski policajci oteti na teritoriji Kosova, podseća RSE. 

Vlada Velike Britanije: Hitno osloboditi policajce

Vlada Velike Britanije pozvala je na hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca uhapšenih 14. juna, kao i na hitnu deeskalaciju situacije i smirivanje tenzija, preneo je danas Kossev.

Velika Britanija zatražila je i da Beograd i Priština pokažu maksimalnu uzdržanost, izbegavaju jednostrane mere i preduzmu hitne mere za smanjenje tenzija. S druge strane, još jednom su izneli svoje zahteve prema kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u vezi sa krizom na severu Kosova.

Ponavljamo naše pozive premijeru Kurtiju i njegovoj vladi da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da se specijalne policijske jedinice povuku iz opštinskih zgrada“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da što pre treba raspisati nove, inkluzivne izbore i da očekuju i ohrabruju Srbe sa Kosova da učestvuju na izborima. Takođe traže i da se nastavi dijalog, ali i formira Zajednica srpskih opština.

Očekujemo da se Kosovo i Srbija odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU, a posebno da počnu rad bez daljeg odlaganja na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom„, navodi se u saopštenju.

Beograd tvrdi da su trojica kosovskih policajaca uhapšena na teritoriji Srbije, a Priština da je reč o „otmici“ i to na teritoriji Kosova, kao „osveta“ Beograda za hapšenje M.M. u severnom delu Mitrovice prethodnog dana. 

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu