17.9 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

U Francuskoj uskoro obavezno zatvaranje vrata u prodavnicama sa klimom, štednja gasi i svetleće reklame

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Francuska ministarka za energetsku tranziciju izjavila je danas da će uskoro izdati ukaze kojim će se obavezivati prodavnice sa klima uređajima da drže zatvorena vrata i smanje svetleće reklame radi štednje energije.

„Narednih dana ću doneti dva ukaza – prvim se uvodi opšta zabrana svetlećih reklama bez obzira na veličinu između jedan sat i šest sati ujutro” izuzev na aerodromima i u železničkim stanicama, a drugom se zabranjuje prodavnicama da imaju otvorena vrata dok rade klima ili grejanje, rekla je ministarka Anjes Panije-Rinašer za list Žurnal di Dimanš, prenosi Beta.

- Advertisement -

Ostavljanjem otvorenih vrata troši se 20 odsto energije više, što je apsurdno, rekla je ministarka.

 Ministarka Anjes Panije-Rinašer  (EPA-EFE/YOAN VALAT / POOL)

Gradovi kao što su Lion, Bezanson i Pariz doneli su gradske naredbe od sredine jula u vreme kada je jak toplotni talas zahvatio Francusku, da klimatizovane prodavnice zatvaraju vrata, uz pretnju kaznom.

Vlada predviđa da to postane obavezno u celoj zemlji uz kaznu od 750 evra.

- Advertisement -

Što se tiče svetlećih reklama aktuelni propisi prave razliku između naselja sa manje ili više od 800.000 stanovnika – takva rasveta zabranjena je između 1.00 i 6.00 sati u mestima sa manje od 800.000 stanovnika. U naseljenijim mestima propisi zavise od lokanih propisa za oglašavanje, ukoliko takvi postoje.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti