U Bujanovcu i Preševu vijore se zastave Albanije

Obavezno pročitajte

Na zgradama opština Bujanovac i Preševo vijore se zastave Albanije povodom Dana zastave – nacionalnog praznika Albanaca.

Portal Bujanovačke piše da su albanske zastave istaknute u ponedeljak uveče, dan ranije, zato što su čelnici obe opštine otputovali na proslavu praznika u Tiranu.

- Advertisement -

Prethodnih godina predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je 28. novembra lično postavljao zastavu Albanije na balkonu zgrade Opštine, što bi aplauzom pozdravili albanski odbornici u bujanovačkoj skupštini, međutim taj ritual je ove godine izostao i nije poznato ko je okačio zastavu sinoć.

Albanska zastava je postavljena pored zastave Evropske unije i državne srpske zastave.

U Preševu je to učinio predsednik opštine Šćiprim Arifi.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv čelnika opština, predsednika NSA, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu