Trećina zemalja EU ima ozbiljne sumnje u članstvo Ukrajine u uniji

Obavezno pročitajte

Trećina zemalja EU ima veoma ozbiljne sumnje u moguće članstvo Ukrajine u uniji, rekao je mađarski ministar za EU Janoš Boka u intervjuu za Fajnenšel tajms.

„Trećina država članica EU gaji veoma ozbiljne sumnje u vezi sa tim“, rekao je on.

- Advertisement -

Mađarska sada blokira osmu tranšu vojne pomoći Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda u iznosu od 500 miliona evra, kao i pakete vojne (20 milijardi evra) i makrofinansijske (50 milijardi evra) podrške EU za 2024-2027. Osim toga, Budimpešta se protivi pokretanju pregovora o pristupanju Ukrajine uniji na samitu EU 14-15.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkog okvira ispunjavanjem nekoliko uslova od strane Kijeva i Kišinjeva . O formalnoj odluci o početku pregovaračkog procesa šefovi država i vlada će razgovarati na samitu EU u Briselu 14-15. decembra. Moraju ga jednoglasno usvojiti sve sadašnje članice Evropske unije.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da Budimpešta predlaže da se pitanje početka pregovora o članstvu Ukrajine u EU uopšte ne stavlja na dnevni red samita, jer je unapred jasno da neće biti dogovora među zemljama članicama. On je takođe izrazio mišljenje da bi se o mogućnosti ulaska Kijeva u asocijaciju moglo razgovarati za pet do deset godina, uz zaključivanje sporazuma o strateškom partnerstvu sa republikom.

Dmitrij Peskov početkom novembra sumnjao je da su obećanja Evropljana Ukrajini o ulasku u EU stvarna, uporedio ih je sa „šargarepom vezanom ispred kolica“.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu