Tramp zvanično objavio formiranje Kosmičkih snaga SAD

Obavezno pročitajte

Predsednik SAD Donald Tramp zvanično je objavio osnivanje novog ogranka američke vojske — „Spejs fors“ — sa ciljem da se, kako je rekao, efikasnije organizuje odbrana američkih interesa u svemiru, a posebno satelita za navigaciju i komunikaciju.

Ovaj ogranak američke vojske zvanično je formiran potpisivanjem budžeta odbrambene politike za fiskalnu 2020. godine.

Mediji ocenjuju da je potpisivanjem budžeta Tramp ostvario pobedu za jedan od svojih najviših nacionalnih bezbednosnih prioriteta, samo dva dana nakon što je Predstavnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv.

„SVEMIR JE NOVO SVETSKO PODRUČJE ZA VOĐENJE RATA. MI VODIMO, ALI NE DOVOLJNOM RAZLIKOM. IPAK, USKORO BITI DALEKO ISPRED SVIH“, REKAO JE TRAMP NA CEREMONIJI POTPISIVANJA U ZDRUŽENOJ BAZI „ENDRUZ“, NEDALEKO OD VAŠINGTONA.

Tramp je rekao i da će glavnokomandujući ovim ogrankom biti Džon Rejmond, kao i da će za prvu godinu postojanja za potrebe ovog ogranka iz budžeta biti izdvojeno 40 miliona dolara, a ukupno će zapošljavati 200 ljudi. Taj ogranak američke vojske, međutim, nije predviđen za slanje borbenih snaga u svemir.

Kako je objasnio ministar odbrane Mark Esper, oslanjanje SAD na sposobnosti u svemiru dramatično je poraslo, a današnji svemir je postao svojevrsno poprište za ratovanje. On je istakao da održavanje američke dominacije u svemiru neće biti misija nove službe.

SourceSputnjik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu