27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

TRAMP ZADAO UDARAC: USA prestaje da finansira SZO

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa, prenosi Glas Amerike.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO „nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara“.Svetska zdravstvena organizacija, Printscreen/YoutubeSvetska zdravstvena organizacija, Printscreen/Youtube

- Advertisement -

On je dodao je da je SZO promovisala „dezinformacije Kine o virusu“ što je, kako je naveo, verovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

SAD ukupno najviše doprinose SZO za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je oko 15 odsto budžeta SZO.

Odluka Bele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

- Advertisement -

Trampova odluka odmah je naišla na osude.

Predsednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocenila je da reč o „opasnom koraku u pogrešnom smeru koji neće olakšati nanošenje poraza kovidu-19“ i pozvala predsednika da je preispita.

Broj žrtava korona virusa u SAD premašio je 25.500 hiljada, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Zvaničnici od Njujorka od Kalifornije razgovaraju o načinima da postepeno ukinu restrikcije i otvore svoje zajednice, ali dolaze u sukob sa predsednikom Trampom o tome – ko donosi tu odluku.Donald Tramp, Foto: Beta/APDonald Tramp, Foto: Beta/AP

Predsednik Tramp je ušao u konflikt sa nekim guvernerima o tome ko ima ovlašćenja da ponovo otvori zemlju.

Guverner Njujorka Endru Kuomo poručio je da predsednik SAD nema totalna ovlašćenja.

– Mi nemamo kralja. Imamo predsednika. To je velika odluka. Pobegli smo od toga da imamo kralja i Džordž Vašington je bio predsednik, a ne kralj Vašington. Stoga, predsednik nema potpuno ovlašćenje – rekao je Kuomo u intervjuu za televiziju NBC.Endru Kuomo FOTO: APEndru Kuomo FOTO: AP

U centru pažnje je pitanje kada početi sa povlačenjem restrikcija da bi se pokrenula ekonomija budući da je u Njujorku i drugim državama počeo da se smanjuje broj hospitalizovanih.

U međuvremenu, glavni vladin ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres da Amerika još nema ključne procedure za testiranje i praćenje prenošenja bolesti da bi počela da otvara ekonomiju.

Fauči je naglasio da zvaničnici zaduženi za javno zdravlje moraju da budu u mogućnosti da brzo testiraju na virus, izoluju nove slučajeve i otkriju novo zaražene pre ublažavanja postojećih restrikcija, navodi Glas Amerike.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti