13 C
Belgrade
petak, 22 oktobra, 2021

TOTALNA DIKTATURA? Svi u skupštini mole da Vučić aktivira opciju broj 3

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vučić i nova Vlada

Ukoliko bi se Aleksandar Vučić i naprednjaci, kada je reč o sastavu nove vlade, opredelili za opciju br. 3, Srbija bi dobila vladu narodnog jedinstva, što bi prema rečima naših sagovornika, bilo jako dobro, ali kako navode, i u slučaju da SNS vladu napravi samo sa manjinama, njen legitimitet biće takođe neosporan.

Naime, predsednik Srbije i lider SNS-a, posle dvočasovne sednice Predsedništva te stranke, rekao je da su na stolu četiri opcije za formiranje nove vlade Srbije koju ćemo dobiti do kraja meseca. Da SNS formira koaliciju sa socijalistima i manjinama, da im koalicioni partneri budu SPAS Aleksandra Šapića i predstavnici manjina, da naprednjaci formiraju vlast sa Šapićem, SPS-om i manjinama, ili da vladu čine samo članovi najjače stranke i manjine. Politikolog Jelena Vukoičić za naš list navodi da joj iz više razloga najbolje zvuči treća opcija.

- Advertisement -

– Ne bilo loše da naprednjaci osim manjina pozovu i Šapića i socijaliste. Meni je ta varijanta zaista najbolja u ovom momentu, takva vlada nazivala se vladom narodnog jedinstva i ona bi imala dosta veliki legitimitet jer bi prosto obuhvatila širok dijapazon stranaka. A to je naročito važno kada uzmem u obzir da će u periodu koji dolazi pred Srbijom biti mnogo teških političkih izazova prvenstveno vezanih za Kosovo, ali i za korona krizu, koja vuče i velike ekonomske probleme. Mislim, takođe, i da je za naprednjake dosta dobro da sa nekim podele ne samo privilegije nego i odgovornost – navodi naša sagovornica dodajući da će sve zavisiti od drugog kruga konsultacija kada će predstavnici parlamentarnih stranaka o vladi razgovarati sa Vučićem.

– Može se desiti da SNS posle tih razgovora iza zatvorenih vrata neke stranke precrta ako budu iznosili nerealne zahteve. Sasvim je sigurno da niko u ovoj priči ne može da ucenjuje bilo koga, niti ko može da trguje – navodi Vukoičić.

Analitičar Nemanja Starović podseća da je lista okupljena oko SNS-a osvojila blizu dva miliona glasova, zbog čega, navodi, možemo očekivati da će predstavnici izborne liste koju je predvodio Vučić preuzeti najvažnije resore u novoj vladi.

- Advertisement -

– Da li će učešće u radu izvršne vlasti uzeti i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka poput SPS-a, JS-a i SPAS-a, ali možda i nekih koje nisu preskočile izborni prag, a što je kao mogućnost nagovestio sam predsednik Vučić, suštinski je od sekundarnog značaja – komentariše Starović

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti