31.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

TIODOROVIĆ SE OPET PRAVI PAMETAN: Svi koji ne poštuju mere da odgovaraju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tiodorović o merama i stanju epidemije u Srbiji

Možda dođemo u situaciju kada ćemo o tome morati da razmišljamo, međutim sada nije taj trenutak – kaže za Danas član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Krizni štab juče je imao hitan sastanak nakon što je u sredu objavljeno da je otkriveno preko 500 novozaraženih, međutim, nikakve nove mere nisu donete već je istaknuto da se primena postojećih mora strože kontrolisati.

- Advertisement -

Tiodorović ističe za Danas da broj novozaraženih varira od dana do dana i da ga treba sagledati spram broja i strukture testiranih (veći broj testiranih vodi većem broju zaraženih), te da je mnogo pouzdaniji pokazatelj epidemiološke situacija stopa, odnosno broj obolelih od korone na 100.000 stanovnika.

tiodorović

– Ako bi stopa išla preko 60 do 100, to je situacija u kojoj počinju da se pooštravaju mere, dok je preko 150 prešla u zemljama koje uvode policijski čas, navodi Tiodorović. On dodaje da je u Srbiji od 30 do 50 odsto obolelih iz Beograda, što je očekivano s obzirom na veličinu grada, kao i da je do sada preovlađivao uzrast od 20 do 40 godina, dok se poslednjih dana primećuje porast obolelih u dobi između 40-60.

Po podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, stopa obolelih na 100.000 u poslednjih 14 dana u Srbiji je 41,8, što je u ovom trenutku retko u Evropi.Tiodorović međutim ističe da „ne možemo biti pusto ostrvo, opkoljeni požarima sa svih strana“, te da je pogotovu tokom zimskih meseci očekivan još veći rast zaraženih.

- Advertisement -

On ipak dodaje da veruje da neće biti potrebe za najrigoroznijim merama jer su i postojeće dobre, ali je osnovni problem njihovo sprovođenje.

– Nisu problem same mere nego njihova kontrola, što je na državi i njenim organima. Moramo mnogo ozbiljnije i oštrije da sprovodimo mere. Svi koji ne poštuju mere treba da odgovaraju na osnovu zakona, a to pripada pravnom sistemu a ne nama iz zdravstvenog sistema, kaže Tiodorović. Kao primer nesprovođenja donetih mera on navodi splavove koji rade mimo ograničenja ali i gužve u radničkim i gradskim autobusima.

Upitan da li je Krizni štab do sada dao neke preporuke koje se konkretno odnose na gužve u gradskom prevozu, Tiodorović kaže da je početkom oktobra preporučeno da se uvede veći broj autobusa kako bi se omogućio razmak među putnicima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: