SZO: Izraelska naredba o evakuaciji severa Gaze smrtna kazna za pacijente

Obavezno pročitajte

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila da bi primoravanje hiljada pacijenata u pojasu Gaze da se evakuišu u već pretrpane bolnice mogla za njih biti „smrtna kazna“.

Izrael je naredio Palestincima da se evakuišu iz severnog dela pojasa Gaze pred očekivanu kopnenu ofanzivu protiv Hamasa, nedelju dana posle najsmrtonosnijih napada u izraelskoj istoriji.

- Advertisement -

„SZO oštro osuđuje ponovljene izraelske naredbe za evakuaciju 22 bolnice koje zbrinjavaju više od 2.000 ležećih pacijenta na severu Gaze“, navedeno je u saopštenju, kako prenosi agencija Frans pres.

„Prinudna evakuacija pacijenata i zdravstvenih radnika će još više pogoršati humanitarnu katastrofu i katastrofu javnog zdravlja“, ocenjeno je u saopštenju SZO.

Premeštanje pacijenata na jug Gaze „gde zdravstvene ustanove već koriste maksimalne kapacitete i nisu u stanju da prime dramatični porast broja pacijenata moglo bi se graničiti sa smrtnom kaznom“ zaključuje SZO.

Od početka rata Hamasa i Izraela broj ubijenih u pojasu Gaze je premašio 2.300, a više od 9.000 je ranjeno.

U Izraelu je ubijeno više od 1.300 ljudi, uglavnom civila i više od 3.300 ranjeno.

Izraelska vojska je danas saopštila da će se uzdržavati od napada na jedan put ka jugu od deset sati do jedan sat popodne po lokalnom vremenu i apelovala na Palestince da masovno napuste sever.

Dan ranije ponuđena su dva koridora za evakuaciju i više vremena.

Gaza je već suočena za humanitarnom krizom zbog sve veće nestašice vode, hrane i medicinskih zaliha, što je posledica izraelske blokade, koja je takođe izazvala zatvaranje jedine električne centrale zbog nedostatka goriva, navodi AP.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu