Svetski putevi droge vode do Srbije

Obavezno pročitajte

Skoro 13 tona kokaina oduzeto je u akcijama evropskih policija proteklih dana. Svakoj od tih zaplena bilo je zajedničko to što su u direktnoj vezi sa drogom bili državljani Srbije.

Jedrilica „Oceania dos“, duga 22 metra, trebalo je da preveze dve tone kokaina iz zemalja Južne Amerike do zemalja Zapadne Evrope i Srbije radi dalje prodaje.

- Advertisement -

Kokain je bio upakovan u više obeleženih paketa, koji su se nalazili u sportskim torbama. Međutim, zaplenjen je u internacionalnim vodama na Atlantskom okeanu, tako što je španska policija presrela jedrilicu kojom su upravljali jedan Ukrajinac i jedan Čeh, a organizator je srpski državljanin.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Slobodana Kostovskog, Nikole Stojadinovića, Nebojše Subina i Bojana Kopitovića zbog postojanja osnova sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. do 24. avgusta ove godine izvršila krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičeni organizator krijumčara je Slobodan Kostovski uhapšen dok se nalazio u bekstvu. On je 2018. godine pobegao iz zatvora u Brazilu i za njim je raspisana crvena Interpolova poternica, a bio je osuđen na 19 godina zatvora za prekookeansko krijumčarenje kokaina.

I pre 20 godina Kostovski se pominjao kao osoba bliska ljudima iz kriminalnih krugova, i to onima za koje se smatra da su bili produžena ruka državne bezbednosti.

„Na primer kada je vođena istraga protiv grupe Željka Maksimovića Make zbog ubistva policijskog generala Boška Buhe, a tada se sumnjalo da je ta grupa spremala i atentat na premijera, tada je konstatovano da se baš ovaj čovek čuo sa Željkom Maksimovićem jako često“, rekao je Vuk Cvijić.

Prema nezvaničnim saznanjima N1 Kostovski je obezbedio uređaje za bezbednu komunikaciju takozvane kriptovane telefone posadi jedrilice i pripadnicima balkanskog klana koji je osumnjičen za šverc dve tone kokaina.

Dešifrovanje „skaj“ aplikacije koja se koristi na kriptovanim telefonima od strane francuske policije dovelo je do podizanja optužnica i u tri velika slučaja u Srbiji protiv „vračarskog“ i Belivukovog klana, ali i Šarićeve grupe.

U četvrtak 31. avgusta bi trebalo da počne suđenje Darku Šariću i njegovom bivšem advokatu Dejanu Lazareviću za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Osim Šarića i Lazarevića u ovom slučaju optuženo je još 13 drugih osoba. Tužilaštvo je navelo u optužnici da kako grupa nije uspela da iz osvete ubije Joksovića, Šarić je naložio njegovu diskreditaciju, kako bi na taj način izgubio status svedoka saradnika u postupku koji se protiv njega vodio za šverc kokaina. Sve to je Šarić, dok je bio u pritvoru, dogovarao sa svojim advokatom i drugim saradnicima.

„Među tim dokazima na koje se sad poziva srpsko tužilaštvo je i to da je on uspeo da vodi narko kartel iz najbezbednijeg zatvora u Srbiji. Mi nemamo objašnjenje kako je to moguće, kako je moguće da je on imao tih nekoliko telefona i tu zaštićenu enkripciju, odnosno „skaj“ aplikaciju“, uopšte za sada na to nemamo odgovor“, kaže Cvijić

Advokat Dejan Lazarević je uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem 14. aprila 2022. godine, kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe. Takođe, Dejan Lazarević bio je advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još desetak drugih optuženih pripadnika Belivukovog klana, kojima se sudi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

EULEKS: Nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operaciju u Banjskoj

Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije...

Još priča na sličnu temu