5.5 C
Belgrade
utorak, 24 novembra, 2020

SVETI JOVAN ŠANGAJSKI: Priča o čovečnosti i svetom – 20.vek

Autor: Lucija Selaković Labat

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.Povod za ovakav...

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi ljude zadržali...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.Eduardo Martinez, predsednik...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i predsednik VladeIvica Dačić, ministar spoljnih poslovaBratislav Gašić,...

Sveti Jovan Šangajski – svetac savremenog doba

Danas, u eri humanih nauka, psihologije, ekologije, dostupnosti svega, slobodnog i zdravog života, digitalizacije, kompjutera, interneta, veštačkih satelita, dronova, naučnofantastičnog naoružanja, brojnih olakšica i ne zna se čega sve još, najtraženija roba je i dalje – biti autentičan i biti čovek. Iako smo dosta investirali u sebe, svoje psihofizičko telo, duhovnost, znanje i svet oko nas, ima se utisak da smo ipak premalo odmakli na polju čovečnosti, dobrote i ljubavi.

Alt="Sveti Jovan Šangajski"
Kapela u porti crkve Svetog Apostola Pavla u kojoj se nalazi ikona Sveti Jovan Šangajski
- Advertisement -

Mnogo se priča o svim ovim pojmovima, razmatraju se njihovi aspekti u nama i oko nas, u njihovo ime se čine i stvaraju razna dobra dela, otvaraju se i zatvaraju poglavlja, no kakvog su karaktera i da li zaista nose poruku ljubavi u sebi, pitanje je za sve nas.

Sveti Jovan Šangajski čovek koji je duhovno materijalno živeo, radio i stvarao u 20. veku

Tek kroz pojedinačne, lične živote i dela, kroz neke ljude iz prošlosti i sadašnjosti koji su vizionarski duhovno-materijalno činodejstvovali, vidimo da se granica zaista može pomeriti na bolje, čineći ovu svakodnevicu življenja humanom i čovečnijom za sve nas. Jedan od takvih ljudi koji je duhovno-materijalno živeo, radio, stvarao i misionario u prošlom veku, a koji je ostavio svetlosne tragove ljubavi i dobrote kod nas i u čitavom svetu, jeste i Sveti Jovan Šangajski.

Taj divan, veliki čovek, posvećen životu, ljudima, boljem i zdravijem svetu, to dobro biće koje je svuda u svetu nalazilo načina da s ljubavlju pomogne, danas je dobar primer za sve nas. I dugo će kao svetionik osvetljavati našu budućnost. Sveti Jovan Šangajski rođen je 1896. godine u Rusiji kao Mihailo Maksimović. Njegova plemićka porodica izbegla je iz Srbije u Rusiju u XVIII veku pred najezdom turskih osvajača. U Rusiji je završio Pravni fakultet. No zbog revolucije u Rusiji vratio se u zemlju svojih predaka, Srbiju, gde je završio i Teološki fakultet u Beogradu.

Snimak liturgije – Sveti Jovan Šangajski
- Advertisement -

Živeo je teško u izbeglištvu, siromaštvu i oskudici. Prehranjivao je porodicu i sebe prodajući dnevne novine u Beogradu. Ovog neobičnog i siromašnog prodavca novina dobro su znali svi u Beogradu po tome što je i zimi i leti išao bos. Imao je običaj da svakoga jutra sa prodajom novina krene od Patrijaršije. Zbog svoje dobrote, snalažljivosti i lakonogosti, zbog predanosti i blage, nasmejane naravi, postao je omiljen među parohijanima.

Mihailo Maksimović je monaški postrig primio u Miljkovom manastiru u Srbiji, dobivši ime Jovan. Vladika Nikolaj ga je izuzetno voleo i cenio i često je svojim đacima govorio da je on anđeo Božiji u ljudskom obličju i živi svetitelj. Njegova dobrota, predanost, posvećenost, bogougodnost i ljubav ogledali su se u njegovom služenju Bogu. Ostalo je ubeleženo za istoriju da je Sveti Jovan Šangajski bio posvećen brizi za decu i mlade, i da je noću redovno obilazio đake na spavanju, brinući za njih – pokrivao ih je, blagosiljao i molio se nad njima.

Od dana kada je zamonašen do svoje smrti Sveti Jovan Šangajski nije spavao u krevetu

Od dana zamonašenja pa do kraja svog života, kažu da nikada više nije spavao u krevetu. Noći je provodio na kolenima, predan molitvi i ljubavi prema svetu i ljudima. Kada je hirotonisan za episkopa, dobio je premeštaj za Šangaj. U Kini je utemeljio Kinesku pravoslavnu crkvu. Zahvaljujući njegovom predanom, posvećenom, bogougodnom misionarskom radu i ljubavi, pravoslavlje se utemeljilo i proširilo u toj velikoj zemlji drevne kulture. Plod njegovog misionarskog rada je prelazak više stotina hiljada Kineza u pravoslavlje. Njemu dugujemo zahvalnost što je pravoslavna zajednica na teritoriji Kine i danas jaka. U Šangaju je osnovao čuveno sirotište, udomivši preko 4000 dece.

Sveti Jovan Šangajski je u Šangaju osnovao sirotište koje se brine za više od 4000 dece

Njegov dom je postao dom za svu nezbrinutu decu u tom delu sveta. U godinama koje su bile obeležene ratovima, borbama, protestima raznih oblika i ciljeva, željom za moći, raznim previranjima i revolucijama u svim sferama društva i na svim kontinentima, slobodom, izborima itd., jedan čovek velikog srca, duše i duhovnog nadahnuća, bosonog i predan Bogu, životu i ljudima se na osoben način, vizionarski i nesebično borio za život i opstanak, za prave vrednosti, ljubav i dobro u ljudima.

- Advertisement -

U arhivama šangajskih bolnica, ali i čitavog sveta, i danas postoje knjige u kojima su zabeleženi brojni slučajevi čudesnih isceljenja njegovom ljubavlju i molitvama. Kada je dobio premeštaj sa službovanjem u San Francisko, svi štićenici njegovog doma pošli su za njim u Ameriku. Kao episkop Zapadne Amerike i San Franciska, u samom gradu i njegovom okruženju podigao je veliki broj sirotišta, bolnica, staračkih domova, škola, menzi i crkava, danonoćno brinući o deci, bolesnima, zaboravljenima i ostavljenima, neshvaćenima, nesnađenima, zlostavljanima i odbačenima.

Sveti Jovan Šangajski je bio poliglota

Kažu da se uvek pojavljivao iznenada i nepozvan, tačno tamo gde je trebalo, jer je svojim prozorljivim duhovnim okom uvek znao kome su potrebni pomoć, isceljenje i njegovo zastupništvo. Pored mnogih darova duha, duše i srca, imao je i dar natprirodnog pamćenja. Bio je poliglota. Svetu Liturgiju je služio na ruskom, srpskom, grčkom, engleskom, holandskom, francuskom i kineskom, uvek stojeći bos u oltaru.

Alt="Fruškogorska Bogorodica"
Kapela u porti crkve Svetog Apostola Pavla posvećena Fruškogorskoj Bogorodici

Zbog ove osobenosti su ga u Francuskoj nazvali i Sv. Jovan Bosi. Za života je iskazao i veliki dar diplomatije. Zahvaljujući njegovom misionarenju, znanju, veštinama i umeću, uspostavljene su bliske veze između pravoslavnih crkava Srbije, Ukrajine i Grčke. Upokojio se 1966. godine u Americi. Kanonizovan je 1994. godine u San Francisku, kao Sveti Jovan Šangajski i Sanfranciskanski. Godine 2009. iz Amerike su u Sabornu crkvu stigle čestice moštiju Sv. Jovana Šangajskog. Na dan njegovog upokojenja, 2. jula, ustanovljena je redovna sedmična služba – akatist Svetom Jovanu Šangajskom.

Sveti Jovan Šangajski poznat kao zaštitnik putnika, bolesnih, dece…

U narodu je danas poznat kao zaštitnik putnika, bolesnih, dece, siročadi, udovica, zavisnika, nepravedno optuženih, duševnih bolesnika, i dr. A danas bismo zasigurno mogli da kažemo da je Sv. Jovan Šangajski – zaštitnik ljudi. Svakog 2. jula, u crkvi Sv. Apostola Pavla u Petrovaradinu održava se Sveta Liturgija posvećena ovom velikom svecu-zaštitniku, darodavcu, zastupniku, iscelitelju i njegovim velikim delima. Fondacija VRL i Filozofsko društvo „SVAR“, zajedno sa narodom iz okruženja, svojom verom, ljubavlju i sabornošću podržavaju ovu liturgiju.

O delu ovog velikog čoveka koji je živeo, misionario, stvarao i radio pre samo jednog veka moglo bi se još mnogo pisati i pričati. Njegova ljubav, dobrota i posvećenost, njegova zastupništva i čuda, po čitavom svetu su raznorodna i velika. No, treba naglasiti i njegov veliki dar osećaja za druge. On je „čuo“, „video“, primećivao i shvatao sve u ljudima i oko njih. Nije skretao pogled sa teškog, izazovnog, ružnog, prljavog i upravo je u tome bila njegova najveća snaga dobročinstva, činodejstva i svetosti.

Alt=" Sveti Jovan Šangajski"
Ikona Sveti Jovan Šangajski

Prihvatajući svet takvim kakav jeste, i sve u tom svetu, ne skrećući pogled sa svih njegovih crnih, sivih i šućmurastih boja, svakodnevno je hrabro, saosećajno i s ljubavlju koračao zemljinim šarom bojeći ga svetlostima ljubavi, dobrote, čovečnosti, sreće, radosti i života. On je svakoga kome je trebala pomoć video, razumeo, prosvećavao, shvatao i podržavao. U vreme kada su se humane nauke pomaljale, konstituisale i tek započinjale svoje razvoje, on je nesebično, bezrezervno „investirao“ vreme, ljubav, pažnju, dušu, sebe i svoje znanje u ljude, svet, događaje, prostore, predele i daljine, pokazujući i dokazujući šta sve živ čovek može da stvori i činodejstvuje, zahvaljujući duhovnom radu na sebi.

I danas kao i onda, za vreme njegovog života, Sv. Jovan Šangajski nam predano poručuje i govori: dokle god smo u ljubavi, sa dobrom idejom u srcu i duši, sabrani sa sobom, životom i okruženjem, čuda su moguća, ona postoje i čine budućnost izvesnom i sretnom.

- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

TERZIĆ OPLEO PO VIDIĆU: ‚‚On ne govori istinu… nije primereno takvo ponašanje!“

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, javio se nakon odgovora Nemanje Vidića.Proslavljeni srpski fudbaler oglasio se posle izjave Terzića da se čuo sa njim...

ŽEŠĆE MERE NA POMOLU: Sutra zaseda Krizni štab

Članovi Kriznog štaba razmatraće sutra od 13 sati aktuelnu epidemiološku situaciju u svetlu kada dnevno imamo više od 6.000 zaraženih i kada nam je...

‚‚ON HOĆE DA BUDE SELEKTOR SRBIJE“! Zvezdan Terzić odgovorio na Vidićevo otvoreno pismo!

Prethodnih dana veliku pažnju u srpskoj javnosti izazvalo je "otvoreno pismo" legendarnog Nemanje Vidića koji je žestoko kritikovao rad Fudbalskog saveza Srbije (FSS).Pristiglo je...

Abazoviću ugrožena bezbednost, prete mu kriminalci iz regiona

Uprava policije preduzeće opsežne mere da utvrdi da li lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, planira da ugrozi jedan od šefova jednog regionalnog kriminalnog...

SANDULOVIĆ U BORBI ZA SRPSKI NAROD I SLOBODU: Šećeru, vidimo se na federalnom sudu USA!

Predsednik republikanske stranke u Srbiji Nikola Sandulović izdao je najnovije saopštenje za javnost. Prenosimo ga u celosti.Gospodin Sandulović je izjavio sledeće:OBAVEŠTENJE ZA SRPSKU, SVETSKU...