SVEDOČENJA: SNS je mafijaška organizacija, ako se pobuniš završiš kao Cvijan!

Obavezno pročitajte

Dok je SNS bila u opoziciji, uspela je da demagoškom retorikom privuče mnogobrojno stranačko članstvo, nezadovoljno politikom tadašnjih vlasti. Zato SNS i danas slovi za najmasovniju stranku, čak i za evropske pojmove. Međutim, bilo je hrabrih pojedinaca koji su uspeli da se otrgnu iz kandži naprednjačke mašinerije i progovore o načinima na osnovu kojih funkcioniše SNS i Aleksandar Vučić. Predstavljamo vam neka od njihovih svedočenja.

General Božidar Delić


Odlazak iz naprednjaka 2011. godine, Delić je objasnio time da ne želi da učestvuje u „daljim prevarama stranke koja nema program, u kojoj odlučuju samo dva čoveka, gde pošteni ljudi i patriote nemaju nikakvu šansu, a šansa se pruža samo prijateljima, kumovima i burazerima”.

- Advertisement -

Delić je kazao da je godinu i po dana tražio da SNS konačno saopšti svoj program, ali kako je rekao „njega nema, ima samo ličnih interesa i borbe za vlast po svaku cenu”. Delić je izjavio da ne može da prihvati da mu neko kaže kako „stranka ima program, ali je na engleskom jeziku, jer to znači da ga je pisao neko u inostranstvu, a nije mogao da prihvati i da glavni savetnik SNS bude bivši ambasador SAD, Vilijam Montgomeri, i da on u stranci prima više novca nego svi ostali zaposleni članovi stranke”.

Delić se vratio u svoje staro radikalsko jato, ali i to nije dugo trajalo, te je 2020. godine, zajedno sa Nemanjom Šarovićem napustio SRS i osnovao pokret „Lljubav, vera, nada“. Razlog razlaza sa Vojislavom Šešeljem bila je, upravo, njegova otvorena podrška Vučićevom režimu.

– Glavni kriterijum koji Vučić poštuje je poslušnost, ministri su samo statisti u svojim ulogama – rekao je general.

Delić kaže da je najava da će se ova vlada obračunati sa kriminalom i korupcijom izazvala „salve smeha“ kod građana.

– Taj obračun bi inače bio lak jer Vučić treba samo da krene iz svog dvorišta. Tu nema nepoznatih stvari, svi su na okupu i svi su uz vođu. Videćemo koga Vučić namerava da žrtvuje – kazao je Delić.

Đorđe Višekruna

Nekada jedan od najbliskijih saradnika Vučića, Višekruna je shvatio da je naprednjački lider od SNS stvorio „mafijašku hobotnicu koja nemilosrdno pljačka Srbiju“.

– SNS je robna kuća. Tu uđeš i platiš, doneseš Vučiću novac. Kupiš stranačku funkciju, kupiš državnu funkciju. Vučić uopšte nije gledao da li je ta osoba pametna, da li je nešto za narod učinila, iznela neki program, on samo gleda šta si doneo. Vučića je zanimao samo novac i nije birao da li je narko-diler došao, da li je neki Kertes došao, da li je neko sa carine došao. Znači, ko god je doneo novac on je kupio stranačku ili državnu funkciju. S tim što je često prodavao nepostojeće funkcije. Sećam se, neko da novac i on kaže: „Ti si član Republičkog saveta za pravna pitanja!“ Taj savet se nikad nije sastajao. Sad čovek izađe sav srećan: „Ja sam član“, a ne shvata da se nikad neće sastati – iznosio je u javnosti Višekruna princip po kojem funkcioniše Vučić.

Višekruna objašnjava i kako se napreduje u SNS:

– Osnovni kriterijum je količina novca, vi plaćate i vi dobijate neku funkciju. I onda, ako na toj funkciji radite brzo, brzo lažete, znači ako šaljete novac za stranku, ispumpavanje lokalnog budžeta, vi napredujete, ako hvališ Vučića, itd…To su neki kriterijumi, narod ih uopšte ne interesuje niti ih to zanima. Oni su sve bogatiji iz dana u dan. Vučić sada može da da 100 evra po glasu, on toliko ima novca koji je ukrao.

Zbog svojih kritičkih stavova iznetih na društvenim mrežama, Višekruna je bio hapšen 2013, a 2019. priveden u Mađarskoj po Interpolovoj poternici zbog navodnog pozivanja na oružanu pobunu i ubistva u Srbiji.

Vladimir Cvijan

Cvijan, nekada jedan od najbližih saradnika Borisa Tadića, prešao je 2010. godine u SNS. Međutim, ubrzo shvata u šta se upustio. U otvorenom pismu Predsedništvu SNS i Aleksandru Vučiću, Cvijan je objasnio da se u tu partiju učlanio jer je verovao u program i ideju da nikada više neće jedan čovek vladati Srbijom, što se nije desilo.

– Umesto toga, dobili smo stranku koja u većini gradova ima po više razjedinjenih odbora, smenjeni su ili po hitnom prostupku izbačeni iz SNS svi koji su se usprotivili volji jednog čoveka. U kampanji smo mnogo toga obećali i skoro ništa nismo ispunili – ocenio je on.

Cvijan je u pismu naveo više obećanja koja je SNS davala u predizbornoj kampanji i koja nisu ispunjena.

– Obećali smo fer izbore – dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo videli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja – dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga ko drugačije misli, progon opozicije i nameštena hapšenja.

Obećali smo, napisao je Cvijan, da će svako ko je hrabar imati svoje zasluženo mesto u Srbiji, a „dobili smo predsednika SNS koji se plaši, preti svakome ko drugačije misli i progoni mene, moje saradnike, simpatizere i savetnike“.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu