SUD U SOFIJI ODLUČIO: Vlasti moraju da izdaju krštenicu bebi lezbejskog para

Obavezno pročitajte

Upravni sud u Sofiji odlučio je da gradske vlasti glavnog grada treba da izdaju potvrdu o rođenju bebe venčanog lezbejskog para poreklom iz Bugarske i Gibraltara, javili su advokati dve majke.

Opština Sofija treba da izda bugarsku potvrdu o rođenju navodeći ime nosioca, datum i mesto rođenja, rod i poreklo dvoje roditelja Sare, saopštila je organizacija za odbranu prava manjina LGBTQ Dejhtvi u saopštenju, navodeći odluku suda.

- Advertisement -

Bugarska ne može da odbije da prizna da Sara potiče od svoja dva roditelja obrazloženjem da nacionalni zakoni ne predviđaju instituciju homoseksualnog braka„, dodao je sud.

Kada je rođena 2019. u Španiji devojčica nije mogla da dobije državljanstvo te zemlje jer nijedno od roditelja nije imalo špansko državljanstvo. Nije mogla ni da postane Britanka jer njena majka sa Gibraltara nije rođena ni u toj britanskoj enklavi ni u Velikoj Britaniji.

Zakon u Bugarskoj navodi da svako dete bugarskog roditelja ima bugarsko državljanstvo, te se par okrenuo vlastima u Sofiji. Međutim, opština je bez negiranja da je devojčica rođena Bugarka odbijala da izda dokumenta sa imenima dve majke, navodeći da ta zemlja ne priznaje istopolne parove. 

Tužiteljke, koje su blokirane u Španiji i žele da mogu da putuju odvojeno sa detetom, tada su se obratile upravnom sudu u Sofiji. Taj sud se obratio Sudu pravde EU, koji je zaključio da je Bugarska prekršila osnovna prava devojčice. „Zemlje članice treba da priznaju vezu roditelja ujedinjujući novorođeno dete sa njegove dve majke, i da poštuju slobodu kretanja i boravka građana EU„, odlučila je ta evropska institucija. Sudije evropskog suda su dodale da pominjanje zabrane venčanja dve osobe istog pola u Bugarskoj kao opravdanje za odbijanje „nije u skladu sa osnovnim pravima garantovanim Poveljom EU“.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu