18.1 C
Belgrade
nedelja, 2 oktobra, 2022

STOP POLICIJSKOJ BRUTALNOSTI: Mučili i ponižavali vladiku Joanikija!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Policija ponižavala vladiku Joanikija

Uprava policije je povredila ljudska prava i ponižavala vladiku Joanikija i sveštenike uhapšene posle litije u Nikšiću 12. maja, utvrdila je Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Kako navodi zaštitnik, zbog ponižavajućih uslova, pošto mu je uskraćen san jer nije imao krevet, jedan sveštenik je završio u bolnici.
Episkop Joanikije i osmorica sveštenika zadržani su posle litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog, dok je na snazi bila mera zabrane okupljanja zbog sprečavanja širenja virusa korona.

Foto: IN4S
Episkop i sveštenici su privedeni i zadržani 72 sata u ponižavajućim uslovima, utvrdila je Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, potvrđeno je „Vijestima“ u pravnom timu sveštenika.

- Advertisement -

Prema nalazu institucije zaštitnika, državni tužilac Dejan Đorojević je 12. maja naložio da se identifikuju lica koja krše epidemiološke mere, a policijski službenik je iste večeri došao da uruči pozive sveštenicima da dođu službenim vozilima policije u prostorije Centra bezbednosti Nikšić. Oni su „odbili da se prevezu službenim vozilima, rekavši da će doći sami sutra ujutro, u prisustvu advokata“.

U pozivima je naznačeno da u službene prostorije treba da pristupe „odmah“ i policijski službenik je insistirao da tako mora i da bude.

Navodi se da je osam sveštenika pešačilo do CB Nikšić, koji se nalazi u neposrednoj blizini Eparhijskog doma, i da su se u 22 časa javili dežurnom službeniku.

- Advertisement -

Jedan od sveštenika ubrzo je dovezen službenim vozilom do sedišta CB-a.

U izveštaju institucije zaštitnika se dalje konstatuje da je sveštenicima određeno tužilačko zadržavanje u trajanju do 72 časa, ali da dva sveštenika nisu imali adekvatan smeštaj, zbog većeg broja zadržanih u odnosu na ukupni kapacitet prostorija za zadržavanje.

policija

„Jedan od podnosilaca pritužbe, tokom sveg vremena zadržavanja, odnosno tri dana, nije imao svoj krevet, nego je bio u mogućnosti da legne samo onda kada bi mu neko od drugih zadržanih lica ustupio svoje mesto na izvesno vreme, pa je usled nedostatka sna i nemogućnosti odmora bio izložen fizičkom iznurivanju i poniženju“, navodi se u zaključcima zaštitnika u koje su „Vijesti“ imale uvid.

U zaključcima se ističe i da su i ostali trpeli slične posledice za vreme koliko su mu ustupali svoje mesto, jer su bili smešteni na stolicu koja se nalazi ispred prostorija za zadržavanje, gde je prostorija koju koriste policajci.

Osim toga, došlo je do pogoršanja hroničnih zdravstvenih tegoba jednog sveštenika.

U mišljenju zaštitnika ljudskih prava se navodi da je taj sveštenik u nekoliko navrata odvožen u Opštu bolnicu radi ukazivanja medicinske pomoći, a dan kasnije je i hospitalizovan.

„Od trenutka kada je od strane policijskih službenika doveden u prostorije CB Nikšić, pa do hospitalizacije sutradan, imenovani je bio u potpunosti lišen sna, budući da je na raspolaganju imao isključivo stolicu, što je izazvalo duševne patnje i osećaj poniženosti. Neadekvatni uslovi smeštaja su ga nesporno ugrozili i fizički“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se konstatuje i da je sveštenik očigledno pretrpeo patnju većeg intenziteta od drugih, što je rezultiralo njegovom hospitalizacijom.

Iz institucije zaštitnika su istakli da su službenici nikšićkog CB-a preduzeli sve radnje kako bi pomogli svešteniku i obezbedili mu medicinsku pomoć.

Institucija zaštitnika takođe je utvrdila da ni pozivanje sveštenika u službene prostorije CB-a radi prikupljanja obaveštenja od građanina, nije obavljeno u potpunosti skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.
Po uručivanju poziva, sveštenicima je saopšteno da odmah pođu u zgradu CB službenim vozilima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti