STIŽE TRAMP: Gernel najavio posetu predsednika Amerike!

Obavezno pročitajte

Gernel o dogovorenom i mogućoj poseti Trampa Srbiji

Kancelarija DFC, iz koje će se finansirati projekti za ceo region, otvorena juče u Beogradu. Predsednik Srbije poručio da je ovo ugaoni kamen za razvoj celog regiona.

Kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC otvorena je juče u Beogradu i kako je poručio predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka srpske delegacije sa američkom, Srbija još od 1881. nije imala ovako važne sporazume sa SAD!

- Advertisement -

Sastanku delegacija prisustvovao je i specijalni savetnik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, a tema su bili infrastrukturni i drugi projekti koje bi mogao da finansira ovaj američki fond.

– Za nas je ovo važan dan. Svoje trgovinske odnose sa SAD smo rešili 1881. i od tada nismo imali ovako važnih sporazuma sa SAD, a prošlo je 140 godina – kazao je Vučić, kao i da smo odškrinuli vrata američkog prijateljstva, na čemu je posebno zahvalan američkom predsedniku.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Ogroman značaj

Predsednik Srbije je ocenio da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu (koja će odavde pokrivati ceo region) ima ogroman značaj za našu zemlju i region.

– Tamo gde dođu Amerikanci i njihova razvojna agencija, tu ima budućnosti – kazao je Vučić nakon sastanka, i dodao da će se praviti bolji administrativni prelazi, putevi koji će nas spojiti sa Albanijom, Dračom i drugim zemljama u regionu.

– Nastavićemo svoje razgovore sa Albancima pod briselskim okriljem. Nećemo bežati, već sa radošću čekati nove razgovore sa američkim partnerima. Za nas je ovo ugaoni kamen za razvoj celog regiona. To je otvaranje i pravljenje jedinstvenog tržišta, bolje ekonomije – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da se Amerika i Srbija razlikuju u mnogo čemu, navodeći da „američki prijatelji govore o dve zemlje (Srbiji i Kosovu), a mi ne, ali smo spremni da razgovaramo o ekonomskom napretku, kako brže i bolje da radimo“.

– To što se mi hvatamo za gušu, metaforično govoreći, o određenim pitanjima, radićemo to i dalje, ali ćemo da čuvamo prijateljstvo između Srbije i Amerike, da ulažemo u prijateljstvo između nas, da čuvamo mir i stabilnost u regionu – naveo je.

Ispuniće obećanja

Grenel je u obraćanju medijima poručio da će SAD ispuniti obećanja data predsedniku Srbije i srpskom narodu.

– Držite nas za reč, mnogo obećanja je dato narodu Srbije u prethodnom periodu. Držite nas za reč ne samo za Vašingtonski sporazum već i za prethodna tri, koji se tiču uspostavljanja avio-linije i železničke linije i izgradnje auto-puta – naveo je Grenel i dodao da je Tramp rešen da dođe u Srbiju.

Predsednik je ozbiljan u vezi s tim, posvećen je tome i rešen je da dođe. I on i Ivanka Tramp su izrazili želju da dođu u Beograd i ja jedva čekam – kazao je Grenel, kao i da još uvek nemaju datume (posete).

tramp
FOTO: EPA/ MICHAEL REYNOLDS, EPA / TANNEN MAURY

Govoreći o ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine, on je poručio da je potrebno da prođe godinu dana kako bi građani Srbije i Kosova osetili boljitak.

– Držite nas za reč i očekujte od nas da ostvarimo otvaranje radnih mesta, a politički deo će da sačeka dok se u privredi ne pokaže boljitak – poručio je Trampov savetnik, kao i da se ne traži od Srbije da se uvek slaže sa SAD.

Milioni dolara

Prema rečima Adama Bolera, izvršnog direktora DFC, dolazak predstavnika šest američkih vladinih agencija znak je snažnih odnosa Srbije i SAD. DFC je, dodao je, odvojio milione dolara za projekte koji se sada procenjuju, navodeći da je tehnički tim već imao desetine sastanaka s privatnim sektorom i predstavnicima firmi.

Boler kaže da ne treba izgubiti iz vida da je nastupila nova era u odnosima Srbije i SAD i da su to doneli Vučić i Tramp, kao i Grenel.

Na čelu kancelarije DFC u Beogradu biće Amerikanac srpskog porekla Džon Jovanović, a kako je naveo, njegov zadatak biće da rade u najboljem ekonomskom interesu regiona.

– Ja sam ponosni Amerikanac srpskog porekla i nisam verovao da ću napustiti svoju karijeru u finansijama, ali smatram da je ova prilika jedinstvena za mene i, što je još važnije, jedinstvena za region – poručio je Jovanović

Sourcekurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu