26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

STIŽE NAM DAN D ZA SANKCIJE: Našoj zemlji se sprema strahovit EMBARGO, može biti gore nego DEVEDESETIH!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nad Srbijom se nadvija opasnost, najozbiljnija od 24. februara, kad je započeta ruska agresija na Ukrajinu. Ubrzano nam se približava dan d, što znači dan kada će EU uvesti sankcije na uvoz ruske nafte, što bi nas dovelo u poziciju da moramo da se izjasnimo na ovaj ili onaj način. A u oba slučaja onaj ko je nezadovoljan imao bi mnogo mehanizama da na nama, slikovito rečeno, iskali bes.

Već je u toku izrada propisa o embargu na uvoz ruske nafte na nivou Evropske unije, što je zatražio francuski predsednik Emanuel Makron. Potez je do sada odlagan zbog protivljenja Mađarske i straha Nemačke, kao i predsedničkih izbora u Francuskoj. To bi, između ostalog, moglo da oteža snabdevanje i drastično podigne cene, ali, što je za nas još važnije, otvorilo bi vrata za mnogo brutalnije pritiske, bilo sa zapada ili sa istoka, nego što je to bilo do sada.

- Advertisement -

Mi smo 100 odsto zavisni od ruskog gasa, i privreda i domaćinstva. I zaista je teško priključiti se mogućoj jačoj kaznenoj politici. Na Srbiju će, pre ili kasnije, zato vršiti pritisak da uvedemo mere koje makar mirišu na sankcije Rusiji, kao što je ukidanje leta „Er Srbije“ za Moskvu. Što bi u Rusiji, ako su nam prijatelji, kako tvrde, morali da razumeju

NISMO U AFRICI

Dani u kojima će se to dogoditi, kažu dobro upućeni, uslediće čim prođu francuski izbori (24. april).

- Advertisement -

– Srbija nije u Africi ili Južnoj Americi, već u Evropi, pa ne postoji ni promil šanse da to zaobiđe i nas. To znači da se bliži dan d i za Srbiju, koju će da uslove da se odrekne politike balansiranja između Istoka i Zapada, odnosno da izabere stranu – Moskvu ili Brisel i Vašington. Sledi nam doslovno pakao. Tražiće da im se Beograd priključi i uvede sankcije Rusiji. Inače će i nas obuhvatiti kaznenim merama. Preti nam situacija lošija nego što smo imali tokom sankcija devedesetih godina – pričaju upućeni sagovornici Republike.

Karanović: Šesti paket pucanj u slepoočnicu

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost siguran je da će pritisci političkog Zapada, onda i EU, biti nastavljeni.

Ognjen Karanović

– EU kao da nije svesna da je dosadašnjom politikom sankcija svesno pucala u noge sopstvenoj ekonomskoj stabilnosti, te da bi tzv. šestim paketom sankcija prema zvaničnoj Moskvi, u pogledu energenata, pucala sebi u slepoočnicu. No, pitanje je koliko je EU u poziciji da i o tim pitanjima odlučuje mimo volje SAD. Predsednik Vučić je i nakon ovih izbora pokazao veliku političku snagu, te je Zapad svestan da s njim razgovori s pozicija sile nisu plodonosni. Dokaz je to da EU nije sankcionisala NIS kada je reč o trgovini naftom – priča on za Republiku.

Naravno, ističe, ako bi politički Zapad fizički prekinuo dopremanje energenata iz Rusije u Srbiju, bio bi to težak udarac za srpsku privredu, kao i za evropsku.

Izvesne su „preporuke“ da se bar neke fabrike iz država EU povuku iz Srbije pod opravdanjem da podržavamo genocidni režim u Moskvi, te crne liste za privrednike, političare… Opasnije, sledi prekid investicija, koje se mere milijardama evra, otpuštanje radnika… S druge strane, Srbija je energetski vezana za Rusiju. Ako im uvedemo embargo, objašnjavaju, šef Kremlja Vladimir Putin može ne samo da ukine povlastice za cenu gasa već i njegov dotok, što bi praktično ugasilo našu privredu (pogledajte okvire).

Jučerašnje izjave iz EU

Mađarska: Nećemo podržati embargo

Isporuke ruskog gasa u Mađarsku stižu bez ikakvih smetnji. Mađarska neće podržati nikakve sankcije za rusku naftu i gas, ponovio je juče stav Budimpešte ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

Francuska: Već pišemo dokumenta o embargu

U toku je izrada propisa o embargu na uvoz ruske nafte na nivou EU. Taj potez traži predsednik Emanuel Makron. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama ubediti naše evropske partnere da prestanu da uvoze rusku naftu, poručio je francuski ministar finansija Bruno le Mer

EU je već zabranila ruski ugalj – sa četvoromesečnim prelaznim periodom za smanjenje tekućih porudžbina – i sada će verovatno u sličnim fazama usvojiti zabranu ruske nafte. Rusija je, inače, najveći snabdevač naftom u EU. Ni to Zapad ne sputava da im uvede embago.

– Srbija će izvršiti ekonomsko samoubistvo ako ne sačuva svoj evropski put. To znači da ćemo se suočiti s tihim sankcijama koje mogu značiti smanjenje direktnih investicija ili čak gašenje postojećih fabrika i kompanija. Ne postoji za Srbiju realna alternativa u pogledu tržišta, investicija, donacija… Rusija ni Kina se ne mogu uporediti sa Zapadom – tvrdi za Republiku Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Šta ako ne uvedemo sankcije Rusiji

1. Zapad bi i Srbiju uvrstio u embargo na rusku naftu, što bi značilo da zbog NIS, koji je u ruskom vlasništvu, ne bi mogla da nam stiže nafta iz Iraka i sa drugih destinacija odakle je nabavljamo, preko JANAF (Jadranski naftovod). Svi ostali pravci snabdevanja drastično bi poskupeli sirovu naftu

2. Povlačenje investicija i blokada dolaska novih investitora. Primera radi, samo u nemačkim firmama u Srbiji radi 75.000 ljudi

3. Ograničavanje našeg izvoza na tržište EU

4. Formiranje crnih lista za sve pojedince i organizacije u Srbiji koje na bilo koji način podržavaju politiku Moskve

5. Vraćanje viza, otežavanje putovanja za naše građane

6. Eskalacija pritisaka po pitanju Kosova i RS, uključujući i mogućnost da neka od pet zemalja EU koje to još nisu učinile prizna lažnu državu

Olaf Šolc i Emanuel Makron

Šta ako uvedemo sankcije Rusiji

1. Drastično poskupljenje ruskog gasa za naše tržište, a Srbija 89% gasa nabavlja iz tog izvora

2. Veliko poskupljenje nafte koja nam stiže iz Rusije

3. Odustajanje Rusije od preuzimanja Petrohemije

4. Ukidanje političke podrške Moskve u UN po pitanju Kosova

5. Moskva bi mogla uticati na druge zemlje iz Evroazijske ekonomske zone da redukuju saradnju sa Srbijom

6. Skidanje nekih proizvoda s liste za slobodan izvoz u Rusiju

LOŠE OPCIJE

Pred Srbijom je borba između čekića i nakovnja, slaže se član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović.

– To je izbor da li ćemo da dobijemo šamar s leve ili šamar sa desne strane. Tu su i razne mere koje će uticati na ciljano uništavanje naše privrede. Rusi mogu da isključe gas, što bi značilo smrt za našu privredu. A Zapad pak da povuče fabrike, pa da stotine hiljada ljudi ostane bez posla…

Rusija devedesetih uvela sankcije Srbiji

Kada je pre nekoliko dana Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, poručila da ne razume zašto je Srbija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, zaboravila je, deleći te „prijateljske packe“, da je njena zemlja početkom devedesetih Srbiji uvela sankcije.

Marija Zaharova

Tada se, podsetimo, Rusija priključila stravičnom ekonomskom iznurivanju Srbije zajedno sa svim NATO zemljama, o kojima sada govore sve najgore.

On, međutim, za Republiku kaže da ne smemo da uvedemo sankcije Rusiji, a moramo da zadržimo dobre veze sa Zapadom.

- Advertisement -
SourceRepublika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti