STEJT DEPARTMENT O EU PLANU: Prilika da tzv. Kosovo i Srbija unaprede bezbednost

Obavezno pročitajte

Predlog za normalizaciju odnosa predstavlja mogućnost za narode Srbije i Kosova da unaprede bezbednost i stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana, rečeno je iz američkog Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Prihvatanje ovog sporazuma će pomoći u unapređenju naših ključnih ciljeva za region Zapadnog Balkana, uključujući donošenje mira, stabilnosti i prosperiteta svim narodima u regionu“, prenosi danas RSE odgovor Stejt departmenta.

- Advertisement -

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija se očekuje da na današnjem sastanku potvrde pred posrednicima Evropske unije da prihvataju evropski plan.

„Važno je da obe strane iskoriste ove razgovore da pokažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona. Kroz dijalog Srbija i Kosovo treba da postignu sveobuhvatan sporazum“, rekli su iz Stejt departmenta.

„Naše očekivanje je da dvojica lidera pristupe ovim sastancima sa konstruktivnim duhom potrebnim da se krene napred sa predlogom“, rečeno je.

Takozvani francusko-nemački plan, koji podržava i SAD, za sada nije dostupan javnosti, a strane su ga dobile u jesen prošle godine.

Evropski zvaničnici su najavili da će ga objaviti ako strane potvrde da ga prihvataju.

Radio Slobodna Evropa je u decembru prošle godine objavila sadržaj plana, u deset tačaka, koji predviđa jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritoritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola te otvaranje diplomatskih misija Srbije i Kosova u sedištima respektivnih vlada.

Ne spominje se u planu mogućnost članstva Kosova u Ujedinjenim nacijma, ali se eksplicitno kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, doduše ne sa tim nazivom, spominje se u smislu „posebnog aranžama za srpsku zajednicu na Kosovu“.

Predviđa se formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i pružanje snažnog nivoa zaštite srpskom verskom i kulturnom nasleđu i verskim objektima, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

„I Kosovo i Srbija treba da implementiraju sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije što je pre moguće kako bi poboljšali bezbednost i stabilnost za sve građane“, zaključuju u Stejt departmentu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu