Srbija se nije uskladila sa novom odlukom EU o oružju i Libiji

Obavezno pročitajte

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom spoljnopolitičkom odlukom Saveta EU, donetom ovog puta zbog situacije u Libiji.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 10. jula usvojio odluku (CFSP) 2023/1439 povoodom situacije u Libiji kojom se, pored drugog, plovilima pod zastavom trećih zemalja, koja putuju u Libiju ili iz nje, zabranjuje prenos oružja i pratećeg materijala.

- Advertisement -

Sa novom odlukoma Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH. One će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s ovom odlukom, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 18 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete 2022. i 2023. godine, kao ni sedam odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu iz 2022. i 2023.

Srbija se u aprilu nije uskladila ni sa odlukom o restriktivnim merama zbog Sirije, u februaru i martu nije se uskladila sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zloupotreba, u februaru sa odlukom o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Beograd se nije uskladio ni sa odlukama o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz februara 2023. i jula 2022, februarskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Maliju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu