SRBIJA SE DIGLA: Kreću građanske akcije! Protiv biometrije i nadzora građana!

Obavezno pročitajte

Srbija protiv biometrije i nadzora građana

Sva prikupljena sredstva koristiće se za analizu tehnologije i pokretanje pravnih mehanizama protiv masovnog nadzora.

Inicijativa hiljade.kamera.rs koju zastupa Šer (SHARE) fondacija pozvala je građane i organizacije da učestvuju u zajedničkom finansiranju pravne i građanske borbe za zabranu biometrijskog nadzora u Srbiji. Svi zainteresovani građani mogu da doniraju novac putem internet stranice Doniraj.rs.

- Advertisement -

Za finansiranje kampanje u Srbiji do sada je prikupljeno više od 500.000 dinara, a cilj je da se skupi duplo više.

Srbij,

Sva prikupljena sredstva koristiće se za analizu tehnologije i pokretanje pravnih mehanizama protiv masovnog nadzora, a nastaviće se i sa mapiranjem i obeležavanjem kamera u javnom prostoru, a sprovodiće se i druge građanske akcije, edukacija i informisanje šire javnosti o tim problemima.

„Pametne kamere za biometrijski nadzor postavljaju se u javnim prostorima Beograda, čak i u vreme pandemije, najavljujući vreme „nove normalnosti“ svakodnevnog kršenja prava građana zaštićenih Ustavom i zakonima“, navodi se u saopštenju inicijative #hiljadekamera.

Prema rečima njenih predstavnika, sistem koji omogućava prepoznavanje lica i analizu kretanja na osnovu masovnog, neselektivnog prikupljanja ličnih podataka, u Srbiji se uvodi putem procesa koji nije transparentan. Naglašavaju da je javnost do danas ostala uskraćena za informacije o ceni tog sistema, lokacijama kamera i rizicima po privatnost građana.

Sve dosadašnje aktivnosti na tom polju finansirane su isključivo resursima aktivista i organizacija okupljenih u pomenutoj inicijativi, a građani se sada pozivaju da učestvuju u izgradnji informisanog, otvorenog društva koje će upotrebljavati korisne i kontrolisane tehnologije. To će, kako objašnjavaju doprineti da se ne plati previsoka cena građanskim slobodama.

Prikupljanje donacija trajaće do 5. januara, a za podršku od 1000 i više dinara predviđeni su paketi zahvalnosti koji obuhvataju informativne sadržaje o digitalnim pravima i bezbednosti na internetu, stikere za obeležavanje kamera, ali i odevne predmete koji su dizajnirani da zbunjuju sistem za prepoznavanje lica.

Reakcija na izostanak društvene društvene debate u Srbiji

Platforma hiljade.kamera.rs nastala je kao reakcija na izostanak društvene debate i informacija od javnog značaja, a građani su počeli sami da mapiraju sistem za nadzor. Do danas je kako je naglašeno, na ovaj način verifikovano gotovo trostruko više kamera sa biometrijskim karakteristikama u odnosu na broj koji je objavio MUP.

Prema toj mapi, Beograd trenutno ima 1001 kameru na 469 lokacija, a otkrivene su i brojne neusaglašenosti sa važećim zakonima, izostanak analize rizika i potreba.

Takođe dodaje se da je utvrđeno i da ne postoji unapred definisan plan lokacija predviđenih za kamere, koji bi bio baziran na detaljnoj analizi krivičnih dela, kako je ranije najavljeno iz policije.

Prošlog meseca, inicijativa je pokrenula i peticiju za zabranu biometrijskog nadzora, u okviru kampanje koja se vodi širom Evrope.

Ostavite komentar

Najnovije objave

EKSKLUZIVNO! SRPSKI ISTRAŽNI ORGANI REAGOVALI NA IZJAVU MILANOVA. POKREĆE SE KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Kako nas je obavestio naš dobro obavešteni izvor iz istražnih organa, nakon večerašnjeg izveštavanja našeg portala, nadležni državni organi...

Još priča na sličnu temu