SPC: Dobronamerna poruka nedobronamernim medijima

Obavezno pročitajte

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije doneo zabranu da se sveštenici bave politikom, ali je upozorio da je „nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih”, saopštila je SPC, javlja Tanjug.

Kako se ukazuje, jedna odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda, upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima, volšebno je osvanula na stranicama onih medija koji brane navodno ugrožena ljudska prava sveštenika.

Mada konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom SPC, ističe SPC u saopštenju, nekim medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jedanput „udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom Sinodu, koji ugrožava ljudska, politička i građanska prava mladih, savremenih sveštenika…”

- Advertisement -

Problem je, dakle, u tome što postoji patrijarh srpski i što Crkva ima svoj osveštani poredak koji je juče, danas i sutra isti, kaže se u saopštenju.

Ilustracije radi, navodi se u saopštenju SPC, pomenućemo još jedan nečasan i naravno, neuspešan pokušaj diskreditovanja njegove svetosti patrijarha od istih, po pravilu, medija koji su nedobronamerni prema Crkvi.

„Kratki kadar sa svečanosti povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, na kome je, među prisutnim ličnostima i patrijarh Porofirije, a koji je tog dana emitovan bukvalno na svim srpskim medijima, nalazi se u videu koji je na Jutjub kanalu predsednika Republike. Mada taj video nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, nego je deo hronologije redovnih predsedničkih aktivnosti, patrijarh je odmah optužen za učešće u kampanji koja u tom trenutku nije bila ni počela”, navode se u saopštenju.

SPC je reagovala na tekst Nove S, da se, iako je internom odlukom zabranio svojim vladikama da pričaju o politici, patrijarh Porfirije našao u žiži političke kampanje u spotu SNS, gde se na samom početku vidi patrijarh u kadru s predsednikom Aleksandrom Vučićem i s drugim političarima, poput Ivice Dačića i Milorada Dodika.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu