-2.8 C
Belgrade
četvrtak, 20 januara, 2022

ŠPANSKA VLADA UZ SRPSKI NAROD: Ne priznajemo jednostranu nezavisnost Kosova!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ovo je saopšteno u skupštinskom odgovoru poslanici Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama KiM da se pridruži EU. Španska vlada je ponovo potvrdila svoju odluku da ne priznaje nezavisnost Kosova, iako kaže da zauzima „konstruktivan pristup“ tom pitanju, podržavajući rešenje u dijalogu između Prištine i Beograda, prenosi Evropa pres.

Ovo je saopšteno u skupštinskom odgovoru poslanici Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama KiM da se pridruži EU.

Vlada Španije je u odgovoru Evropa presu potvrdila svoj stav „o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, jer je reč o jednostranom aktu”.

- Advertisement -

U Vladi, međutim, navode da se „sa konstruktivne tačke gledišta smatra da je vreme da se učini konačni napor da se pitanje teritorije Kosova reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo”.

Kada je reč o težnji Kosova da se pridruži EU, Vlada je saopštila da se aktivno zalaže za politiku proširenja EU i potpuno veruje u potrebu da se da uspostavi novi podsticaj pristupanju Zapadnog Balkana.

Ilamola je postavila pitanje izvršnoj vlasti i o samitu održanom u Sloveniji između EU i Zapadnog Balkana u oktobru, kome je prisustvovao i premijer Španije Pedro Sančez.

- Advertisement -

Katalonska poslanica je upitala da li Vlada smatra da se imidž Španije narušava nametanjem veta na zastave i simbole zemlje kao što je Kosovo.

Ona se osvrnula na činjenicu da je, kako bi se olakšalo učešće Sančeza i lidera drugih zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, odlučeno da se na ovom događaju ne koriste simboli.

„Stav nepriznavanja ne znači prestanak učešća”, poručili su iz Vlade Španije, dok je za učešće rečeno da moraju biti ispunjeni neki uslovi dogovoreni unutar EU.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti