32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

ŠOŠTARIĆ: Da je TENT uzrok zagađenja boja peska bi malo više vukla na tamnu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izjavio je u Novom danu da je uzrok jučerašnjeg zagađenja vazduha pesak iz Sahare, i istakao da nema veze sa česticama iz Termoeletrane „Nikola Tesla“ (TENT). „Dodatno sam proučio ovu temu zato što je bila veoma aktuelna, i video sam da je ta pojava zabeležena u celoj Evropi. Ova boja je karakteristična za saharski pesak. Ukoliko bi zagađenje došlo iz TENT-a, verujem da bi boja peska bila drugačija. Malo više bi vukla na tamnu. Ovo je nešto što je redovna pojava. Pregledom satelitskih snimaka može se videti tačno kako se taj oblak saharskog peska prostire preko Španije i Francuske. Jedan krak ide preko Britanije preko Austrije i spušta se na Balkan. Analizom ovih podataka je bilo jasno da je poreklo ove prašine iz Sahare“, istakao je Šoštarić.

Podsetimo, juče je u ranim jutarnjim časovima došlo do pojave „žute kiše“

- Advertisement -

„Detaljnom analizom meteoroloških podataka sa mernih stanica i poređenjem različitih koncentracija zagađujućih materija, kao i obilaskom terena, utvrđeno je da je poreklo zagađenja prirodnog porekla, to je transport saharskog peska koji se mogao videti i golim okom. Ova pojava je primećena i u Španiji, Francuskoj i u većem delu „Evrope“, rekao je Šoštarić.

On je dodao da je kao posledica ovog zagađenja vazduh u Beogadu bio jako zagađen, i bez obzira da li je uzrok zagađenja ljudskog ili prirodnog porekla, važno je da se prate preporuke za ponašanje građana.

„Da se smanji aktivnost boravka napolju i da se izbegne fizička aktivnost koliko god je to moguće. Ovo je još jedan lep primer kako se kroz mrežu automatskih mernih stanica u realnom vremenu na vreme informišemo o kvalitetu vazduha, i ukoliko je moguće, da prilagodimo svoje ponašanje“, rekao je Šoštarić.

- Advertisement -

Sagovornik N1 je pojasnio da je pojava ovakve kiše viđena u Beogradu a ne u nekim gradovima u Srbiji, posledica toga što su se vazdušne mase tako kretale, i da su nihove trajektorije završavale na teritoriji Beograda.

„Tu su se dogodile padavine koje su bile poreklom od oblaka koji su iz Sahare“, napomenuo je on.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti