12.6 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

Šolc negirao mogućnost prekida uvoza ruskog gasa u Nemačku

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je tokom razgovora sa sugrađanima u gradu Esenu mogućnost obustave uvoza ruskog gasa, bez obzira na to što sada stižu samo ograničene količine tog energenta.

„Evropska unija nije uvela sankcije na uvoz gasa, pre svega zbog zapadnoevropskih zemalja, ne prevashodno zbog Nemačke… drugi ne mogu tako brzo da nađu sebi alterativu“, rekao je Šolc odgovarajući na pitanje zašto Nemačka jednostavno „ne zavrne rusku slavinu“.

- Advertisement -

Šolc je dodao da je Nemačka na vreme donela odluke koje se tiču popunjavanja gasnih skladišta, pokretanja elektrana na ugalj i izgradnje terminala za tečni prirodni gas.

„Pošto smo se pobrinuli za to i uspeli sve to da izgradimo, sada možemo da kažemo da ćemo prevladati situaciju u vezi s energetskim snabdevanjem. To će, međutim, biti teže ukoliko odustanemo od onoga što, makar i u malim količinama, stiže iz Rusije. Ne treba previše da otežavamo sebi život, to je moje lično uverenje“, rekao je Šolc.

Kancelar je dodao da Nemačka ipak treba da širi svoju infrastruktueu za uvoz gasa, kako nikada ne bi bila zavisna.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, potrebni su gasovodi iz Južne Evrope, na primer Španije Portugalije, koji će takođe snabdevati Nemačku.

„Bilo bi mnogo jednostavnije kada bi postojao gasovod, od kojeg su godinama odustajali. Sada ja očekujem da će on ići kroz Francusku, možda kroz Italiju… i tada ćemo videti promene, ako zemlje Južne Evrope pronađu nove izvore za uvoz gasa iz Afrike, Azije, odakle mogu da ga dobiju bez učešća Rusije. To će biti podrška i svetskom tržištu i nama“, rekao je Šolc.

Nemački kancelar je, takođe, rekao da želi da nastavi razgovore s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dodajući da je u tesnom kontaktu s ruskim kolegom.

„Sretao sam se s ruskim predsednikom u Moskvi za dugačkim stolom. Mnogo puta sam razgovarao s njim telefonom. I reći ću jasno, nastaviću to da radim“, rekao je Šolc.

Nemački kancelar vodi seriju dijaloga sa sugrađanima, tokom koje planira da poseti svih 16 federalnih okruga Nemačke. Prvi susret održan je u Libeku, a potom u Magdeburgu.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti