Službena beleška Sente Milenkovića

Obavezno pročitajte

Pre nego što je iz MUP-a upućena tužilaštvu, Služba unutrašnje kontrole, koja je direktno pod ingerencijom ministra, belešku je proglasila za „strogo poverljivu“. A upravo je ta služba sve vreme proganjala Milenkovića, šefa operative Dušana Mitića i njihove saradnike iz 4. odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Postojanje službene beleške, sada smenjenog inspektora Slobodana Milenkovića, u kojoj navodi da su mu preko posrednika poslanik SNS Vladimir Đukanović, advokat Predraga Koluvije, i kontroverzni biznismen Aleksandar Papić, suvlasnik tabloida Objektiv, nudili 100.000 evra i napredovanje u karijeri da zataška Jovanjicu, potvrdila su dva tužilaštva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, niko nije objasnio zašto i više od 16 meseci nakon podnošenja službene beleške njeni navodi nisu ispitani.

- Advertisement -

Vlast je pokušala da sakrije svoju golotinju u Jovanjici zbog službene beleške Milenkovića iza oznake „strogo poverljivo“. Međutim, NIN je uvidom u belešku koju je sačinio Milenković utvrdio da nema nikakve oznake poverljivosti i tajnosti, niti je ona data u beogradskoj policiji. Kako saznaje NIN, tu oznaku je pre nego što je iz MUP-a beleška upućena tužilaštvu dala Služba unutrašnje kontrole (SUK) koja je direktno pod ingerencijom ministra. Tada je ministar bio Aleksandar Vulin, koji je okopavao u Jovanjici. A upravo je SUK sve vreme proganjao Milenkovića, šefa operative Dušana Mitića i njihove saradnike iz 4. odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge. Dva puta su vodili Milenkovića i Mitića na poligraf, koji su prošli, ali se progon nastavio.

Upravo je u saradnji sa SUK-om odmah po imenovanju Bratislava Gašića za ministra unutrašnjih poslova Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo postupak protiv njihovih saradnika. Optužnicu je podiglo na dan svedočenja Milana Isakova u postupku za Jovanjicu 1. SUK sada vodi provereni kadar Goran Colić, koji je sa Gašićem došao iz BIA. Colić je obavljao posebne zadatke za ovu vlast, bio je u upravi FK Partizana ispred navijača, kada su tribinu preuzeli Janjičari, a pratio je Vojislava Šešelja po povratku iz Haga i Darka Šarića kada se predao.

Upravo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu (VJT) i Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) prepušteno da saopšte da je navodno u pitanju „strogo poverljiva“ beleška. VJT u Beogradu, kojim šefuje Nenad Stefanović i koje se istaklo u progonu Milenkovića i njegovih saradnika, saopštilo je:

Naslovna strana nedeljnika NIN FOTO: PrintscreenNaslovna strana nedeljnika NIN FOTO: Printscreen

– U vezi sa navodima iz službene beleške inspektora Slobodana Milenkovića od 5. jula 2022. godine, a zarad tačnog informisanja, podsećamo da je VJT u Beogradu tim povodom obavestilo javnost još 16. jula 2022. godine da je MUP Srbije ovom tužilaštvu 11. jula 2022. godine dostavilo pomenutu službenu belešku, kao i da je beleška odmah po prijemu prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal kao nadležnom za postupanje, jer to tužilaštvo vodi dva krivična postupka u vezi sa predmetom „Jovanjica“. Pomenuta beleška je označena oznakom tajnosti „strogo poverljivo“.

Iz TOK-a je na pitanje NIN-a šta je preduzeto povodom beleške stigao odgovor:

– Više javno tužilaštvo u Beogradu je dostavilo službenu belešku Slobodana Milenkovića, a s obzirom na to da je reč o predmetu koji je primljen pod oznakom „strogo poverljivo“, sa istom oznakom je i zaveden pa se shodno tome ne mogu davati nikakve dalje informacije.

To znači da tužilaštvo smatra da je tajna da li su ispitivali službenu belešku i šta su uradili, jer je sama beleška proglašena za tajnu. A beleška je i dalje tajna, iako je njen sadržaj NIN objavio prošlog četvrtka.

Predsednik Vučić je bio rečitiji, ali takođe nije dao nikakvo objašnjenje, već je po ustaljenom maniru pokušao sve da zamagli. Na još jednoj njegovoj vanrednoj konferenciji profesionalni mediji su imali pravo na samo jedno pitanje, dok se drugi provladini mediji uopšte nisu interesovali za službenu belešku. I na to jedno dozvoljeno pitanje upravo o službenoj belešci predsednik Vučić nije odgovorio zbog čega se po toj belešci nije postupalo, ali je naveo da je Aleksandar Vulin, tada kao ministar unutrašnjih poslova, hteo da procesuira i smeni Milenkovića. Nije objasnio zašto je to Vulin hteo da uradi.

Iako je potvrdio postojanje beleške, rekao je da o tome nije pričao sa stranačkim kolegom Vladimirom Đukanovićem, koji je bio prisutan na konferenciji.

– Nikad u životu sa Đukanovićem o nečemu sličnom nisam pričao. A zašto bih?

Zatim je počeo da radi ono što ponavlja često, a niko ga ne pita, da ograđuje sebe i svog brata od slučaja Jovanjica:

– Je ‘ ima negde Aleksandra Vučića, Andreja Vučića? Evo, ja vas pitam? Pitajte Milenkovića, sve njih… osim što ste lagali tri godine – naveo je Vučić, pa nastavio:

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio AhelAleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio Ahel

– Hoćete da vas iznenadim, zašto je to nemoguće. Pa, ja sam razgovarao sa Milenkovićem, lično. I to u trenutku kada je Aleksandar Vulin hteo da ga procesuira i smenjuje. Ja sam rekao „molim vas završite sve to sa Jovanjicom, molim vas veoma je važno“. I zamolio tada ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da se strpi jer je to važno, da se okonča i utvrdi istina.

Predsednik je tako izrazio deklarativnu želju da se razreši Jovanjica, ali nije objasnio zašto je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić smenio inspektore nakon što je Milenković podneo krivičnu prijavu za Jovanjicu 3, gde se navodi da istraga treba da se sprovede do kraja „u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici“.

Upravo je ova smena još zanimljivija kada se ima u vidu nedavno svedočenje inspektora Mitića, pod zakletvom – da je Gašićeva, dok je bio šef BIA, i Koluvijina komunikacija bila mnogo sadržajnija. Mitić je svedočio da su imali nameru i da uhapse Gašića.

Predsednik Srbije se osvrnuo na službenu belešku, ali je zatim sam počeo da kuka, što je njegov izraz koji je pripisao Đukanoviću, opet se ograđujući od Jovanjice.

– Mi to imamo sve ovde, i upisan datum i vreme, ne u kafani, već na zvaničnom mestu. O čemu vi to govorite? Nije vama Đukanović meta. On je pošten čovek. Težak tip. Voli da kuka i ovako i onako. Nije vam on meta, nego ja. Evo, kažite mi gde je Aleksandar Vučić i Andrej Vučić u Jovanjici. Ako nemate odgovor, pošto ga nemate, osim da kažete „izvinite, predsedniče“. Pa vas pitam zašto ste lagali tri godine – rekao je Vučić, a zatim se obratio Đukanoviću:

– Šta da ti radim, sve sam istinu rekao, Đukanoviću. Vidiš kako nikada ne mora da se žuri sa odgovorom. Pustim i godinu dana, i posle godinu dana im kažem istinu. Malo samo… – rekao je Vučić i rukom pokazao Đukanoviću, kao da mu je davao znak da se primiri.

Advokat Koluvije i jurišnik SNS-a je, međutim, nastavio sa napadima na Milenkovića i, da apsurd bude veći, čak se pohvalio da je podneo krivičnu prijavu protiv inspektora zbog službene beleške koja je proglašena za tajnu. Naravno, opet je verbalno napadao i novinare koji izveštavaju o belešci i Jovanjici. U napade, pre svega na Milenkovića, ponovo se uključila i Dijana Hrkalović, još jedna klijentkinja advokata Đukanovića.

Da se istovremeno nije odustalo od institucionalnog progona inspektora 4. odeljenja, videlo se kada je Više javno tužilaštvo na dan svedočenja inspektora Milana Isakova podiglo protiv njega i dvojice njegovih kolega optužni akt. Kako NIN saznaje, optužni akt je potpisala Željka Nikolaidis, iako ona nije prethodnih godinu dana vodila postupak, već ga je zadužila nekoliko dana pred podizanje optužnice.

Slobodan Milenković i Dušan Mitić FOTO: DirektnoSlobodan Milenković i Dušan Mitić FOTO: Direktno

To se desilo nakon što je šef Višeg tužilaštva Nenad Stefanović ovaj predmet oduzeo tužiteljki Jeleni Stevančević dok je ona bila na odmoru. To je Stefanović uradio iako predmet nije hitan, nema nikakvih rokova i nije pritvorski. NIN saznaje i da je tužiteljka Stevančević, kojoj je predmet oduzet, navodila Stefanoviću da ona ne vidi da je počinjeno delo zloupotreba službenog položaja i da istragu koja je pokrenuta po prijavi upravo Službe za unutrašnju kontrolu (koja je stavilo i oznaku tajnosti na Milenkovićevu belešku) treba da ustupe osnovnom tužilaštvu.

Međutim, Stefanović je odbio njene navode i na kraju joj oduzeo predmet i predao proverenoj tužiteljki Nikolaidis. Ona je i pre ovoga učestvovala u progonu inspektora tako što je pokušala da saslušava samog Milenkovića, kada ga je dočekala držeći šolju sa natpisom i logom BIA. Tada se interesovala i za Milenkovićeve doušnike.

Tužiteljka Nikolaidis je pokušala da zaštiti svog šefa Stefanovića u disciplinskom postupku koji su protiv njega i njegove zamenice Brankice Marić pokrenule dve tužiteljke koje je sklonio iz odeljenja za borbu protiv korupcije, Bojane Savović i Jasmine Paunović. U disciplinskom postupku Nikolaidis je dala izjavu da je navodno njoj tužiteljka Bojana Savović, ne navodeći kada i gde, izrazila želju da pređe u prvostepeno odeljenje za opšti kriminal. Tužiteljka Savović je i javno više puta navodila da nikada nije tražila niti spominjala da želi da bude prebačena iz odeljenja za borbu protiv korupcije.

Nenad Stefanović FOTO: ATAImagesNenad Stefanović FOTO: ATAImages

Tužiteljka Nikolaidis je neobično dobro prošla i nakon što je novembra 2022. kod Pravnog fakulteta u Beogradu službenim automobilom Višeg tužilaštva udarila pešaka, koji je tada imao 74 godine, i nanela mu teške povrede. Na njoj je primenjen oportunitet, iako to nije uobičajeno kada su nanete teške telesne povrede. Nije joj izričena ni uobičajena mera –  zabrana upravljanja motornim vozilom na neko vreme.

Inače, Nikolaidis je 2017, kao tužiteljka Opštinskog tužilaštva u Pančevu, obustavila istragu po prijavi Vojnog sindikata protiv nadležnih u kasarni Pančevo. Prijava je podneta jer su nadležni oficiri iz kasarne 2016. dozvolili da vežbaju pucanje u vojnoj streljani četvorici koji nisu vojnici. U streljani su zajedno neovlašćeno pucali, prema prijavi sindikata, sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, glavni koordinator Žandarmerije Nenad Vučković, kao i Veljko Belivuk i Aleksandar Stanković – Sale Mutavi.

Ostavite komentar

Najnovije objave

EULEKS: Nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operaciju u Banjskoj

Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije...

Još priča na sličnu temu