Skup Srba sa severa, atmosfera mirna i svečana (VIDEO)

Obavezno pročitajte

KOSOVSKA MITROVICA – U severnom delu Kosovske Mitrovice počeo je veliki narodni skup Srba sa severa KiM, na kome će, nakon povlačenja iz svih kosovskih institucija, još jednom poručiti da je KiM deo Srbije i da će ostati van njih sve dok Priština ne počne da poštuje Briselski sporazum.

Atmosfera u gradu koji je okićen trobojkama, kao i sva ostala mesta na severu je svečarska, sa razglasa koji je postavljen na tribini na trgu kod spomenika Knezu Lazaru, emituju se srpske pesme, a građani koji stižu iz ostalih mesta na severu KiM nose zastave Srbije.

- Advertisement -

Tu je i veliki broj domaćih i stranih medija koji prate ovaj skup koji je najavljen kao miran protest zbog najnovijih poteza Prištine i sa koga će biti ponovljen zahtev da se primeni Briselski dogovor koji predviđa ormiranje zajednice srpskih opština i spreči nasilje nad Srbima, javlja Tanjug.

Situacija u gradu je mirna, nema policijskih kola, niti vozila KFOR.

Predstavnici Srpske liste su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama kako bi pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM danas su i formalno potvrdili svoje ostavke.

Kao što je najavljeno, jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima.

Predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da napuste sve političke institucije privremenih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Prištine i kršenja briselskog sporazuma, sve dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština, kao i dok ne počne da poštuje i druge sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku u opštini Zvečan svi komandiri i policijski rukovodioci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu