ZBOG NASILJA U ŠKOLAMA: Poziv da nastavnici i učitelji u Srbiji dobiju status službenih lica

0
12

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ponovo je danas apelovala da se prosvetnim radnicima da status službenog lica, zbog sve češćeg nasilja u školama. U saopštenju, koje je potpisala predsednica USPRS Jasna Janković navodi se da se, uprkos svim apelima i analizama da nepoštovanje učitelja u svim nivoima obrazovanja vodi gaženju tradicije, a pre svega porodičnih vrednosti, došlo do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja.

„One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik“, upozorila je Janković, navedeći slučajeve profesorke u Mladenovcu pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana.

„Deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti, osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život“, dodala je ona.

Kaže i da je Unija više puta tražila promene obrazovnih zakona i pravilnika, insistirala da se problemi rešavaju, davala predloge, vodila kampanju Stop nasilju u školama, jer, ističe, pogubno ponašanje omladine prema vršnjacima, nastavnicima, kao i nastavnika prema učenicima, vodi u zajedničku propast.

„Insistiramo na statusu službenog lica i hitnoj promeni zakonskih regulativa“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, društvenim mrežama danima kruži snimak na kom se vidi kako učenici jedne srednje škole u Srbiji maltretiraju profesorku i izvlače stolicu na kojoj sedi.

Ostavite komentar