SKAČE INFLACIJA: U januaru dostigla 15,8 odsto

Obavezno pročitajte

Godišnja inflacija merena indeksom potrošačkih cena u januaru dostigla je 15,8 odsto, što je skok sa 15,1 odsto u decembru, saopštio je Republički zavod za statistiku. Prethodna dva meseca godišnja inflacija je stagnirala na nivou od 15,1 odsto.

Mesečna inflacija u januaru iznosila je 1,4 odsto, što je najviše od oktobra prošle godine.

- Advertisement -

Kako se navodi u saopštenju RZS u januaru 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva za 3,5 odsto, alkoholna pića i duvan (2,5) odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,6 odsto, oprema za stan i tekuće održavanje (1,3 odsto), rekreacija i kultura (jedan odsto), restorani i hoteli (0,6 odsto), zdravlje (0,2 odsto) i komunikacije (0,1 odsto). Jedino je pojeftinio transport za 0,6 odsto.

Gledano na godišnjem nivou, januar ove na januar prošle godine, hrana je skuplja za 24,7 odsto, a ubedljivo najviše su poskupeli mleko, sir i jaja-za celih 43,9 odsto.

Stanovanje, struja, voda i gas su poskupeli za 23 odsto, a u okviru toga rente su skuplje za 27,3 odsto, dok su čvrsta goriva poskupela za 51,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine.

Inflaciji su doprineli i skuplja struja za domaćinstva na godišnjem nivou od 18,6 odsto i gas za 19,5 odsto.

Oprema za stan i tekuće održavanje je skuplja za 18,3 odsto. Najviše su poskupeli popravka nameštakja 24,3 odsto i sredstva za održavanje stana za 28,7 odsto.
Usluge restorana i kafića skuplje su na godišnjem nivou 19,2 odsto, a hotelski smeštaj 38,3 odsto.

Sredstva za ličnu negu poskupela su 23,1 odsto, usluge frizerskih salona 20 odsto.

Ukupno je roba poskupela za godinu dana 17,9 odsto, a usluge 9,4 odsto.

Po harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HICP) koji je uporediv sa metodologijom evropkih zemalja, inflacija u januaru je iznosila 15,2 odsto u januaru.

Prema podacima Narodne banke Srbije koji prikazuju godišnju inflaciju po mesecima od početka 2007. godine, januar je bio mesec sa najvećom inflacijom u poslednjih 16 godina.

Ostavite komentar

Najnovije objave

EKSKLUZIVNO! SRPSKI ISTRAŽNI ORGANI REAGOVALI NA IZJAVU MILANOVA. POKREĆE SE KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Kako nas je obavestio naš dobro obavešteni izvor iz istražnih organa, nakon večerašnjeg izveštavanja našeg portala, nadležni državni organi...

Još priča na sličnu temu