18.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

SERGEJ LAVROV: EU potčinjena Americi, samo Makron nije zadovoljan time

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da liderima EU, osim francuskog predsednika Emanuala Makrona, ne smeta to što je glavna uloga na kontinentu prepuštena Sjedinjenim Američkim Državama.

„U današnje vreme, nažalost, Evropska unija nije samostalna”, istakao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Beloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, navodi TASS prenosi Tanjug.

- Advertisement -

On je dodao i da je Jevgenij Primakov, koji je bio ministar spoljnih poslova Rusije od 1996. do 1997. godine, uveo termin „multipolarni svet” i da je podsticao saradnju između Rusije, Indije i Kine.

„Onda je ova trojka iznedrila BRIKS, koji ima pet članova. U to vreme, pretpostavljali smo da će uticajni pol multipolarnog sveta biti upravo EU, ali to se nije dogodilo”, dodao je Lavrov, prenosi TASS.

On je naveo da se ranije u Evropi govorilo o neophodnosti „obezbeđivanja strateške autonomije Evropske unije”.

- Advertisement -

„O tome se još priča, ali to čini samo predsednik Makron. Ostali jednostavno uživaju u činjenici da su Amerikanci zaduženi za sve i da je sve odluke koje se donose u Evropskoj uniji u velikoj meri nametnuo Vašington”, istakao je ruski ministar spoljnih poslova, prenosi TASS.

Lavrov je naveo da neće ni da pominje NATO, jer je u pitanju „potpuno američka organizacija”.

„Ali, Evropska unija je, nažalost, postala svojevrsni dodatak politici SAD u Evropi”, primetio je visoki diplomata, prenosi TASS.

On je napomenuo da je „Evropska unija, pre svega, ta koja pati od sankcija koje Rusiji uvodi Zapad” pošto su SAD tako uvele sankcije da one „ne nanose preveliku štetu njihovoj ekonomiji, mada je i tamo poskupelo gorivo i prehrambeni proizvodi”.

„Da, Evropa propada, rekao bih, iako je njena civilizacija najbliža našoj. Uvek smo obogaćivali jedni druge u oblasti kulture, umetnosti, književnosti. Žalosno je što se danas smatra „evropskim” da se traži zabrana izučavanja Dostojevskog, Puškina, Ljermontova u obrazovnim institucijama”, zaključio je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti