5.6 C
Belgrade
četvrtak, 22 oktobra, 2020

SARČEVIĆ PRETI DECI: Ne budete li nosili maske, sledi vam 1 iz vladanja, A I VEĆE KAZNE!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Šarčevićeve pretnje đacima.

Neposlušni đaci koju budu odbijali nošenje maski i time ugrožavali svoje zdravlje i zdravlje ostalih učenika i nastavnika biće kažnjeni za neodgovorno ponašanje, potvrdio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević! Na pitanje da li će đaci koji ne poštuju preporuke kriznog štaba i školske uprave biti sankcionisani ukoliko ne budu nosili maske, a to primeti nastavno osoblje, ministar ističe da svaka škola donosi pravilnik koji propisuje adekvatne kazne.

Jasno upozorenje Šarčevića

- Advertisement -

– Postoji pravilnik o ponašanju učenika u svakoj školi. U njemu su jasno definisane lakše i teže povrede dužnosti. Ako je učenik opomenut jednom, dvaput – to je lakša povreda. Ali ukoliko je više puta ponovio opstruktivno ponašanje, to je teža povreda. Prema tome i kazne su veće – podvukao je Šarčević.

Međutim, u jednoj beogradskoj osnovnoj školi objašnjavaju za Kurir da je obaveza nošenja maski novina koje još nema u postojećim pravilnicima, te očekuju od ministarstva adekvatna uputstva i eventualne dopune pravilnika kako bi imali pravni osnov za sankcionisanje učenika koji ne nose maske u školi.

šarčević,
Mladen Šarčević

Moguće kazne

- Advertisement -

– Škole imaju interni pravilnik o vaspitno-disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika. Lakša povreda je drugačije definisana od škole do škole. Teže povrede učeničkih obaveza su propisane Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. S tim u skladu je i školskim pravilnikom predviđeno vođenje vaspitno-disciplinskog postupka, a nakon toga izricanje ukora direktora ili nastavničkog veća. Nakon vaspitnog-disciplinskog postupka donosi se neka vrsta kazne. To je ukor direktora i nastavničkog veća. Uz to ide i smanjenje ocene iz vladanja – naveo je Šarčević i dodao:

– Kada direktor da ukor, predviđeno je smanjenje ocene iz vladanja na dvojku, a za ukor nastavničkog veća ocena iz vladanja je nezadovoljavajuća, tj. jedinica.

Interni pravilnik škola obuhvata i stavku “učestalo činjenje lakših povreda”, pa ukoliko taj model kažnjavanja usvoje škole, nastavnici će morati više puta da opominju učenike dok ne usvoje poželjan model ponašanja, govori Šarčević.

Dr Jovanović

- Advertisement -

Zatvaranje škola ne sprečava širenje virusa

V. d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” dr Verica Jovanović istakla je da za sada nije dokazano da je otvaranje škola povezano sa značajnijim povećanjem prenosa virusa u opštoj populaciji, kao što zatvaranje škola nije jedina i najefikasnija mera za sprečavanje širenja ove bolesti. – Procenat obolele dece od koronavirusa u Srbiji u istim je okvirima kao i u evropskim zemljama, odnosno zastupljenost pozitivnih slučajeva u dečjoj populaciji, u uzrastu do 18 godina, nešto je manji od pet odsto u odnosu na sve inficirane. U celokupnoj strukturi obolevanja, procenat dece u uzrastu od pet do 14 godina je 1,7 odsto – navela je ona za portal Telegraf.

Pravilno nošenje maski

– Školsko osoblje sve vreme boravka u školi treba da nosi maske

– Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu, pa sve do dolaska do svoje klupe

– Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora

– Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet

– Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, sem kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu

– Dozvoljena je bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena)

– Mora da se koristi na ispravan način, tako da pokriva nos i usta

Dnevni boravak

Po dogovoru sa roditeljima

Iz Ministarstva prosvete poručili su da će produženi boravak mlađih učenika u školama, od 8 do 16-17 sati, biti regulisan u dogovoru škole sa roditeljima:

– Takozvani produženi boravak ima svaka treća škola, odnosno njih 557. Grupa za produženi boravak ima oko 1.550. Radno vreme treba da bude dogovoreno sa roditeljima.

Obavezne mere u školama

– Fizička distanca od najmanje 1,5 metara

– U učionicama najviše po 15 đaka

– Mora se obezbediti četiri kvadrata po detetu i po jedno dete u svakoj klupi

– Časove odeljenjskog starešine, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja iskoristiti za edukaciju učenika

– Učenici ne smeju da menjaju učionice

– Zabranjene aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola (pevanje, vikanje, sport, navijanje)

– Na časovima muzičkog se ne peva, nema proba školskog hora, na fizičkom nema kolektivnog sporta

- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

  1. Следбеник еврејске сатанске корона мафије. Рокфелери су издали књигу ипутство и то упутство видимо све колоније следе послушно

Ostavite komentar

Najnovije vesti

KONOVO LUDILO: Zabraniti kretanja, da se ide samo do prodavnice!

Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice, rekao je epidemiolog...

NADALOV PLAN KAKO DA SVRGNE NOVAKA SA TRONA: Evo šta Španac mora da uradi da bi bio broj 1!

Rafael Nadal i Novak Đoković učestvovaće na po još dva turnira u 2020. godini, a rezultati će odrediti koji od njih...

VELEIZDAJA: Vučić odbio da oda poštu poginulima u 2. SVETSKOM RATU!

"Aleksandar Vučić je odbio da oda poštu poginulima u oslobađanju Beograda 1944. Umesto toga je na dan oslobođenja Beograda položio venac...

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi...

TIODOROVIĆ UKRAO NOVU GODINU: Od kuće SLAVIMO!

Podsetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvezde sa prostora cele eks Jugoslavije.