Ruski izvori za Rojters: Putin predložio prekid vatre u Ukrajini, SAD odbile

Obavezno pročitajte

Predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini SAD su odbacile nakon kontakata između posrednika, rekli su ruski izvori za Rojters.

Američki izvori kažu da nije bilo službenog kontakta i da se Vašington neće uključiti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.

- Advertisement -

Putin je 2023. slao signale Vašingtonu preko posrednika, uključujući i arapske partnere na Bliskom istoku, da je spreman razmotriti prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Ruski predsednik je, kako su naveli izvori, jpredlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama fronta i nije bio voljan prepustiti ništa od ukrajinske teritorije pod kontrolom Rusije, ali u Kremlju su to videli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira.

„Kontakti s Amerikancima nisu urodili plodom“, rekao je visoki anonimni ruski izvor, upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024.

Drugi ruski izvor koji je upoznat sa kontaktima rekao je da su Amerikanci poručili Moskvi, preko posrednika, da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učestvovanja Ukrajine, zbog čega su se razgovori završili sa neuspehom.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je: „Sa Amerikancima se sve raspalo“. Izvor je rekao i da Amerikanci nisu hteli da pritiskaju Ukrajinu.

Mediji nisu ranije izveštavali o rasponu tih pregovora i njihovom neuspehu.

Natpisi o njima dolaze u vreme dok američki predsednik Jozef Bajden mesecima pokušava kroz Kongres da sprovede slanje dodatne pomoći Ukrajini, međutim nailazi na protivljenje saveznika vrlo verovatno republikanskog protivkandidata na izborima u novembru Donalda Trampa. Danas je Senat odobrio 61 milijardu dolara pomoći, međutim taj zakon još mora proći kroz donji dom Kongresa, u kojoj većinu drže republikanci, prenosi Rojters.

Anonimni američki zvaničnik Rojtersu je rekao da SAD ne vode nikakve tajne pregovore sa Rusijom i da je Vašington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kako nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim delom ukrajinske teritorije i zabranio je kontakte sa Rusijom.

Kremlj, Bela kuća, američki Stejt department  i Centralna obaveštajna agencija (CIA) odbili su da komentarišu ove navode, piše Rojters.Tagovi

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu