25.7 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

Ruska vojska ulazi u Donjeck i Lugansk

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zatražen hitan sastanak Saveta bezbednosti UN – Rusija će graditi vojne baze u dva otcepljena regiona u skladu sa novim sporazumima sa njihovim liderima, tvrde nezvanični izvori.

Svetski mediji javljaju da ruske oklopne trupe ulaze, kako kažu, u okupirane oblasti. Za sada nema zvaničnih potvrda.

Na ulazu u Donjeck pojavila se velika vojna kolona autobusa punih vojnika, ali i tenkovi. Tada nije bilo poznato kome pripada ova formacija, ali s obzirom na trenutna dešavanja pretpostavka je jasna.

- Advertisement -

Kako su saopštili ruski izvori delovi 8. armije prvi su ušli na teritoriju Donjecka.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je večeras Ministarstvu odbrane da obezbedi održavanje mira u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Ubrzo se počelo s ulaženjem ruskih oružanih snaga.

Ruske oružane snage će biti u funkciji podrške miru u Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), navodi se u uredbi predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju DNR i LNR. „Prema zahtevu rukovodstva Donjecke Narodne Republike, ministarstvo odbrane Ruske Federacije će angažovati ruske oružane snage da obezbede podršku miru na teritoriji Donjecke Narodne Republike pre sklapanja sporazuma o prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći”, navodi se u delu predsedničke uredbe o priznavanju nezavisnost DNR, prenosi TASS.

- Advertisement -

Uputstvo ministarstvu odbrane Rusije u predsedničkom ukazu o priznavanju LNR je formulisano na sličan način, dodaje ruska agencija.

Rojters je ranije objavio da je Putin naredio je Ministarstvu odbrane Rusije da pošalje ruske mirovne snage u samoproglašene republike Donjecka i Luganska.

Rojters se u izveštaju pozvao na dekret koji je objavljen danas nakon što je Putin najavio da će priznati nezavisnost ovih republika.

Gardijan javlja da bi Ukrajina mogla vojno da odgovori.

Ukrajinski predsednik Zelenski je sazvao hitan sastanak ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu  i očekuje se njegovo javno obraćanje.

Rusija će graditi vojne baze u dva otcepljena regiona Ukrajine u skladu sa novim sporazumima sa njihovim liderima, objavio je Rojters pozivajući se kopiju jednog od sporazuma koji je potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Rusija i otcepljeni regioni takođe planiraju da potpišu odvojene sporazume o vojnoj saradnji i zaštiti granica, prema nacrtima zakona koje će Duma, donji dom parlamenta Rusije,  razmatrati, dodaje Rojters.

Ria novosti javlja da je predsednik Rusije naložio oružanim snagama da obezbede mir u Lugansku i Donjecku, nakon što je potpisao ukaz kojim priznaje nezavisnost ta dva ukrajinska regiona.

„Prema zahtevu rukovodstva Donjecke Narodne Republike, ministarstvo odbrane Ruske Federacije će angažovati ruske oružane snage da obezbede podršku miru na teritoriji Donjecke Narodne Republike pre sklapanja sporazuma o prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći“, navodi se u delu predsedničke uredbe o priznavanju nezavisnost DNR, prenosi TAS.

Zatražen hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o odluci Rusije

UJEDINjENE NACIJE – Zapadne članice Saveta bezbednosti UN zatražile su da se već noćas održi hitan sastanak tog tela o odluci Rusije donetoj u ponedeljak uveče da prizna nezavisnost dveju separatističkih teritorija u Ukrajini, saznaje se od diplomata.

Zemlje koje stoje iza tog zahteva koji se oslanja na pismo Ukrajine UN, su SAD, Francuska, Velika Britanija, Irska i Albanija.

O sastanku treba da zvanično odluči predsedavajuća država Saveta bezbednosti UN, a na tom rotirajućem mestu je ovog meseca Rusija.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti