26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

RUSI SE TRESU, NEĆE MOĆI DA SPAVAJU: Poljska poslala Ukrajini 200 tenkova T-72 – dovoljno za opremanje dve brigade

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poljska je Ukrajini već poslala stare sovjetske tenkove T-72 u dovoljnom broju da se formiraju dve brigade, što znači preko 200 tenkova, javlja danas državna Informativna agencija Poljskog radija.

„Poljska je poslala Ukrajini znatan broj tenkova”, potvrdio je TV  Polsat te isporuke šef Biroa nacionalne bezbednosti Poljske Pavel Soloh ali je odbio da potvrdi konkretan broj. Poljska ima oko 400 tenkova T-72 a samo deo je izdvojen za remont i modernizaciju dok su Ukrajini poslati oni van tog programa a sa tenkovima i nekoliko desetina borbenih pešadijskih vozila, samohodne haubice i bacači raketa Grad, kao i rakete vazduh – vazduh za avione MIG-29 i Su-27 koje koristi ukrajinska vojska. Poljska šalje i dronove.

- Advertisement -

„Ne mogu da dajem konkretne brojeve. Mogu da potvrdim ranije reči premijera da je Poljska poslala i da će i dalje isporučivati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući tenkove T-72. To su velike količine”, kazao je Soloh.

Šef poljskog Biroa nacionalne bezbednosti podsetio je da je premijer Mateuš Moravjecki saopštio nedavno da je njegova zemlja poslala Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 1,7 milijardi evra.

„Očekujemo dalje jačanje savezničkog vojnog prisustva. Sve odluke o isporukama iz naših rezervi koje donosimo donose se u kontekstu razgovora o pojačanom prisustvu saveznika NATO. U ovom trenutku u Poljskoj imamo 10.000 američkih vojnika, tu su i britanski, plus počinju vojne vežbe i na našoj teritoriji”, kazao je Soloh. Poljska takođe očekuje da, pošto šalje svoje stare tenkove Ukrajini, SAD požure sa isporukama američkih tenkova „abrams” čiju kupovinu je Varšava nedavno ugovorila, prenosi Beta.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti