Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Obavezno pročitajte

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa ‘skaj’ aplikacijom skrivajući se iza nadimaka Arona, Vila, Nike i Rina, objavio je portal KRIK. Ovu aplikaciju za zaštićenu komunikaciju koristile su kriminalne grupe širom sveta, a na osnovu dešifrovanog sadržaja poruka iz te aplikacije pokrenuta su dva velika sudska postupka u Srbiji – protiv Belivukovog klana i šarićeve grupe. Hrkalović, međutim, do danas nije optužena za saradnju sa kriminalcima.

Vrtoglava je bila karijera Dijane Hrkalović, od aktivistinje Srpske napredne stranke preko ulaska u BIA, zatim u MUP, a onda iz MUP-a u UKP, gde se konačno ostvaruje kao inspektorka dok saslušava i isputuje, do povratka u MUP i to na mesto drugog čoveka u ministarstvu, odmah posle Nebojše Stefanovića, koji će se nedugo potom od bivšeg šefa pretvoriti u njenog arhineprijatelja.

- Advertisement -

Vrtoglavo nakon iznenadnog odlaska iz MUP-a postaje državni ili bolje rečeno Vučićev neprijatelj broj jedan, a mediji su time punili naslovnice. Opet, vrtoglavo se uzdiže.

Menja advokata u postupku koji se protiv nje na sudu vodi, ponovo postaje draga medijima, o predsedniku govori uzivišeno, divi mu se i podržava ga na mitinzima. Ono o čemu se tek šuškalo ranije, sad nam je KRIK potvrdio – Dijana Hrkalović je imala ‘skaj’ telefon.

„Prošle godine u junu tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić poslao je jedan dopis francuskim organima u kom je tražio da mu se dostavi sadržaj komunikacije sa ‘skaj’ telefona i u svom obrazloženju zašto on traži te prepiske on navodi da je 77 osoba bilo osumnjičeno kao deo organizovane kriminalne grupe koja je odgovorna za nekoliko ubistava i pokušaja ubistava i među njima je bila i bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović“, kazala je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

U oktobru prošle godine Tužilaštvo je dobilo traženu dokumentaciju, na osnovu koje je podiglo optužnicu protiv 38 osoba pripadnika kriminalne grupe „Vračaraci“. Dijana Hrkalović nije se našla na toj optužnici. Pavlović kaže da prema saznanjima KRIK-a Tužilaštvo u njenom pravcu nije pokrenulo nikakav postupak, ali osim 77 osoba tužilaštvo je tražilo i prepiske drugih korisnika ‘skaja’ koji su sa njima bili u komunikaciji.

„Na primer advokati, rođaci, ali i žrtve ovog kriminalnog klana. Međutim ono što je zanimljivo tužilac tu stavlja još neka imena, odnosno nadimke za koje ne navodi ko se krije iza tih nadimaka. Konkretno, to su dve osobe, odnosno dva nadimka ‘Edo’ i ‘Markus’, za koje postoje sumnje da se iza tih nadimaka kriju neki ljudi iz vrha vlasti, odnosno nekih bezbednosnih struktura“, objašnjava novinarka Bojana Pavlović.

Ko je čovek iza ‘skaj’ imena ‘Edo’, koji se inače pominje i u poslednjoj optužnici protiv Darka Šarića u porukama koje je sa njim razmenjivao njegov brat Duško, tužilaštvo ne pominje, ali je više puta na tom nadimku insistirala Dijana Hrkalović pitajući se javno da li to njen bivši šef Nebojša Stefanović.

Gostujući na Televiziji Happy, 22. juna prošle godine, Dijana Hrkalović se pitala: „Da li si ti kao ‘Edo’ na ‘skaju’ komunicirao sa nekim kriminalcima i obavljao neke poslove sa njima? A onda bih pitala i Tužilaštvo, da li ste gospodo, slučajno dobili neki materijal sa ‘skaja’ i da li tu postoji neki ‘Edo’ sa visokopozicioniranim kriminalcima.“

Na to je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović na Jutjub kanalu odgovorio: „Ja nikada nisam imao ‘skaj’ telefon niti mi je trebao, niti sam razmenio bilo kakvu poruku sa bilo kim ‘skaj’ telefonom.“

Ovo dvoje nekada najbližih saradnika nadmetali su u medijima prošlog leta iz dana u dan u tome ko više poštuje predsednika, međusobno optužujući se ko ga je navodno prisluškivao i ko ima famozni ‘skaj’ telefon i krije krimi aferu.

„Inače oko tog Šarićevog slučaja i oko svega toga, tužilac je sve procesuirao samo Stefanovića nije, kako to?“, pitala se Dijana Hrkalović se u istoj emisjij na Televiziji Happy.

Milomi Marić na to je dodao „naslovna strana Srpskog telegrafa Stefanović uterivao dugove za Šarića, na osnovu ‘skaj’ komunikacije“.

„Pa ‘Edo’, kažem ja“, dodala je Hrkalovićava.

Sa druge strane, Nebojša Stefanović pitao se „da li je Dijana Hrkalović imala telefonsku komunikaciju sa Darkom Elezom, a i da kažu da li je imala ‘skaj’ telefon kojim je komunicirala sa Darkom Elezom, ja ih sve pozivam da objave sve informacije o svim ‘skaj’ telefonima, svaki sadržaj komunikacije i sve glasovne komunikacije“.

Trese se gora, prolaze dani

Da li je to baš ovaj poziv tužilaštvo čulo i šta je po tom pitanju uspelo da uradi, osim što su podigli optužnicu protiv „Vračaraca“?

„Oni ostavljaju neki prostor i kažu da se vode pretkrivični postupci, međutim zbog tajnosti istrage oni nam nisu odgovorili da li vodi i dalje istraga protiv Dijane Hrkalović. Teorijski bi ona mogla da bude pod istragom, ali već je prošlo osam meseci, a mi i dalje nemamo odgovor u vezi sa tim“, navela je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

Dijani Hrkalović se sudi pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, zbog toga što je Tužilaštvo tereti za trgovinu uticajem i to u tri slučaja. Naime, u prvom slučaju, prema navodima optužnice, ona je naredila tadašnjem načelniku Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću da izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona u postupku za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića ne dostavi tužilaštvu na vreme.

U drugom slučaju da je naložila Milenkoviću da se obriše gotovo 40 minuta snimka prisluškivanog razgovora u kom advokat Dragoslav Miša Ognjanović govori o njenim vezama sa kriminalcima, ali i o njenom privatnom životu. Ognjanović je ubijen u julu 2018. godine i dalje nerasvetljenim okolnostima.

I konačno u trećem slučaju optužnica je tereti da je načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću, Hrkalović navodno naredila da kriminalca Darka Eleza lažno stavi na mere praćenja i prisluškivanja kako bi sprečila da ga istražuju druge policijske uprave.

Trese se gora, prolaze dani, za sada ovo je jedino zbog čega je Dijana Hrkalović pred sudom.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dačić: Snimak na kome se navodno vidi Radoičić – podvala

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na RTS-u, da mu nije jasno po kom...

Još priča na sličnu temu