Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju

Obavezno pročitajte

Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju, podstaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rešenju 12-godišnjeg sukoba, saopštio je danas specijalni izaslanik UN Geir Pedersen.

On je rekao u Savetu bezbednosti da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, stanovništvo ove zemlje sada suočava sa „zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije“ nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra i izraelske vojne odmazde, prenosi AP.

- Advertisement -

“Prelivanje rata u Siriju nije više samo rizik, to je već počelo”, rekao je izaslanik UN-a za Siriju.

Pedersen je ukazao na vazdušne napade koji se pripisuju Izraelu, a u kojima su nekoliko puta pogođeni sirijski aerodromi u Alepu i Damasku, kao i na odmazdu Sjedinjenih Država posle višestrukih napada na njihove snage „od strane grupa koje tvrdi da ih podržava Iran, uključujući i sa sirijske teritorije“.

Pošto je region „u najopasnijem i najtežem stanju, gorivo se dodaje u lonac koji je već počeo da se pali“ u Siriji, u kojoj je došlo do porasta nasilja i pre 7. oktobra, saopštio je Pedersen.

On je naveo da je broj ubijenih, povređenih i raseljenih Sirijaca najveći od 2020. godine, i ukazao na značajno intenziviranje napada u oblastima koje kontroliše vlada, među njima i onaj na ceremoniji dodele diploma na vojnoj akademiji u Homsu, za koji su vlasti okrivile pobunjenike.

Specijalni izaslanik UN je izvestio o vladinim raketnim napadima tokom oktobra na Hajat Tahrir al Šam, pobunjeničku grupu koja vlada većim delom severozapadne Sirije, kao i veliku eskalaciju turskih udara na severoistoku, nakon napada na objekte turske vlade u Ankari.

U turskim udarima na Siriju ubijeno je na desetine ljudi, oštećene su zdravstvene ustanove, škole i kampovi i raseljeno je više od 120.000 civila, rekao je Pedersen.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu