Raskol među roditeljima učenika „Ribnikara“, Memorijalni centar kamen spoticanja

Obavezno pročitajte

Kako će osnovna škola Vladislav Ribnikar izgledati 1. septembra? Nema dovoljno informacija o tome šta radovi koji su u toku obuhvataju, ali iz Vlade obećavaju da će rekonstrukcija biti gotova do početka škole. Do tada, među roditeljima vlada raskol oko toga kako treba da izgleda budući Memorijalni centar.

Od 1. septembra đaci će u školu moći isključivo na ulaz iz ulice Svetozara Markovića. Upravo u tom delu zgrade „Ribnikara“ N1 je zatekao radnike.

- Advertisement -

„U toku su radovi, koliko smo mi obavešteni ovako među sobom, u malom delu škole. To je deo zgrade koji je bio namenjena za mlađe razrede za koje je planirano da se drži nastava za sve đake. A da se ovaj deo zgrade gde je bio zločin ne koristi za nastavu. Mi se nadamo da je to priprema za to da se on pretvori u memorijalni centar“, kaže Aleksandar Fatić, roditelj učienika OŠ „Vladislav Ridnikar“.

Iako zvanično nije poznato kako će izgledati i kada će početi radovi na Memorijalnom centru, Savet roditelja, čiji mandat traje do 31. avgusta, se baš oko toga pobunio.

Naime, Savet je poslao pismo predsedniku i premijerki u kojem zahteva razjašnjenje o tome koji deo škole će biti pripojen Memorijalnom centru.

„Potpuno nam je neprihvatljivo da više od polovine školskog prostora bude odstranjeno i pripojeno tom centru“, navodi Savet roditelja u pismu.

Roditelji ubijene dece su na ovakav stav Saveta reagovali kontra dopisom.

„Smatramo da te rečenice oslikavaju ceo svemir odsustva empatije i moralno posrnuće onih koji su ih ispisale“, pišu roditelji.

„Imate par ljudi koji izlaze ispred Saveta roditelja koji su prethodnih meseci izlazili, koji su davali svakave izjave koje ne zalužuju komentar. I imate pismo roditelja ubijene dece i zahteva se da se oni koji remete potrebu da se oda počast žrtvama da oni pokažu više empatije i da prestanu da pričaju svašta“, poručio je Fatić.

Možda i ne čudi što među roditeljima vlada kakofanija, jer nema dovoljno informacija.

U kojoj fazi je rekonstukcija, šta se tačno radi, kada će sve biti završeno i da li će od početka nove školske godine Osnovna škola „Vladislav Ribnikar“ izgledati onako kako to žele roditelji ubijene dece – ostaje nepoznato, jer odgovora na ta pitanja nismo dobili iz Ministartsva prosvete.

Iz Ministarstva za javna ulaganja, pak, za N1 tvrde da će rekonstukcija koja je u toku biti gotova do početka škole. Dodaju i da će Memorijalni centar sigurno biti napravljen, ali da su razgovori o konceptu i izgledu tog prostora u toku.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu