RADULOVIĆ: RIK napravio glupost, izbori se poništavaju, prošao rok od 96 sati!

Obavezno pročitajte

Predsednik Pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izjavio je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da će DJB obavestiti Savet Evrope zbog rešenja RIK-a da ponovo odbaci 2.700 prigovora tog pokreta o izbornim nepravilnostima na isto toliko biračkih mesta tokom glasanja 21. juna.


- Advertisement -

Upravni sud je po žalbi DJB ustanovio da su prigovori bili pravno valjani i poništio ranija rešenja RIK-a.

Pozivajući se na Zakon o izboru narodnih poslanika, Pokret smatra da bi prigovori morali biti usvojeni automatski.

Samim tim, smatra DJB, izbori moraju biti ponovljeni na tim biračkim mestima zbog odluke suda, a smatra i da se moraju ponoviti kompletni izbori zbog toga što je RIK propustio da u roku od 96 sati objavi rezultate izbora, što je predviđeno Članom 78. tog zakona.

Naime, Radulović je pojasnio da nakon što je RIK 24. juna poništio 2700 prigovora DJB o nepravilnostima na 2700 biračkih mesta u Republici Srbiji, Upravni sud je po DJB žalbi ustanovio da su prigovori bili pravno valjani, te poništio rešenja RIK-a.

Predsednik DJB je zatim dodao:

– Shodno toj odluci Upravnog suda koja je PRAVOSNAŽNA i protiv koje ne postoji pravni lek, rešenja o odbijanju prigovora koje je doneo RIK smatraju se kao da nikad nisu ni postojala, te se shodno članu 96. stav 3. Zakona o izboru narodnih poslanika, DJB prigovori automatski smatraju USVOJENIM.

Shodno stavu 1. pomenutog člana 96. Zakona o izboru narodnih poslanika, RIK nema pravo da ponovo odlučuje o prigovoru, jer im je istekao rok od 48 sati, već ima OBAVEZU da u skladu sa članom 97. stav 7. poništi izbore na 2700 biračkih mesta i raspiše ih ponovo.

Uprkos ovoj nedvosmislenoj sili zakona, RIK vrši pravno nasilje i, nakon što je ukinuo mogućnost rasprave na svojim sednicama i uveo isključivo elektronsko glasanje ”da” i ”ne”, danas ponovo donosi rešenja o odbacivanju 2700 prigovora DJB, bez obzira što im je prethodno rešenje Upravni sud već poništio.

RIK bi da o prigovoru birača od 22. juna odlučuje ponovo u utorak 30. juna, nakon 8 dana. Upravni sud im nije dao nikakav novi rok, već im ja poništio rešenje od 24. juna. Zakon je eksplicitan: RIK ima pravo na rešnje o prigovoru u roku od 48 sati od prigovora. Novi rok ne postoji. Prigovor je automatski usvojen po sili zakona.

Odlukama Upravnog suda da poništi rešenja RIK-a na 2700 biračkih mesta, izbori se moraju ponoviti na tim biračkim mestima, a kako je RIK propustio da u skladu sa članom 78 u roku od 96 sati objavi rezultate izbora, to je osnov i za ponavljanje kompletnih izbora.

Fascinantno je da baš kao i za vreme protivustavno uvedenog vanrednog stanja i izvršenog državnog udara pre tri meseca, cela struka, svi mediji, cela opozicija, sve liste koje su učestvovale na izborima gromoglasno ćute o tome da su izbori pali i da moraju da se organizuju novi.

DJB će nastaviti da svim pravnim sredstvima brani izbornu volju građana i bori se za zaštitu regularnosti i legalnosti izbornog procesa u Republici Srbiji. Izbori održani 21. juna ne samo da su, zbog ogromnog broja nepravilnosti, nelegitimni, već su zbog propuštanja roka od 96 za proglašenje izbornih rezultata takođe nelegalni, i moraju se ponoviti.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu