Radnici EPS na skupu upozorenja: „Zaustavili smo odvoženje uglja ka Obrenovcu“

Obavezno pročitajte

Sindikat radnika Elektoprivrede Srbije jutros je na dva sata obustavio rad. Razlog za to je što nije postignut dogovor na sastanku s predstavnicima Vlade i Ministarstva energetike da se odblokira račun fonda solidarnosti u Poštanskoj štedionici radi lečenja radnika.

„Okupili smo se u drobilani, Tamnava, istočno polje. Obustavili smo rad, zaustavili smo odvoženje uglja prema Obrenovcu. Moja slobodna procena je da ovde ima oko 1.500 do 2.000 radnika. Mislim da je krajnje vreme da nas neko ozbiljno shvati“, izjavio je za N1 predsednik Glavnog odbora sindikata EPS Branko Krsmanović.

- Advertisement -

Banka Poštanka štedionica odbila je da odblokira račun fonda solidarnosti, jer je, kažu, pokrenut spor oko legalnosti sindikata.

Krsmanović kaže da se nakon sastanka s premijerkom ništa nije promenilo, ali da je Ana Brnabić obećala „da će učiniti dodatne napore“ kako bi se situacija rešila.

„Ono što smo mi primetili na tom sastanaku je veliki trud predsednice vlade, ali je ona došla do trenutka gde je dobila blokadu i ona ne može više ništa da učini. Na kraju razgovora je rekla da će pojačati svoje napore da bi osposobili račune, da bi se oformila jedna komisija koja bi krenula s nama u kolektivne pregovore. Tako da videćemo te napore“, rekao je.

Među drugim zahtevima sindikata je, između ostalog, i onaj da se radnici koji su angažovani preko preduzeća PRO TENT prime u stalni radni odnos u EPS.

„Složili smo sena sastanku da te tri tačke druge su pitanja za resorno ministarstvo i direktora EPS-a, i tu ćemo se manje-više dogovoriti. Sada je u pitanju ova blokada računa gde jedan čovek na kaubojski način hoće da nam otme račune i da spreči naše radnike da se leče“, naglasio je Krsmanović.

Na pitanje da li premijerka ipak može nešto da uradi, jer je Poštanksa štedionica u državnom vlasništvu, Krsmanović ponavlja obećanje premijerke da će „učiniti dodatne napore“.

„Videćemo posle ovoga kada budu videli koliko je ovde radnika, da li će neko da nas pozove“, kazao je Krsmanović i dodao da su na protestu isključivo radnici, da iz rukovodstva EPS-a nema nikoga.

Krsmanović navodi i da ovim dvočasovnim štrajkom neće naneti veliku štetu kompaniji.

„Ovo sada nećemo proizvesti štetu kolika će ona biti ubuduće ako nas neko ne bude shvatio ozbiljno. Moj razgovor s direktorom (Dušanom) Živkovićem bio je dobar, mislim da ima dobre volje da se reši problem, ali moraju da se stvari ubrzaju, jer osam meseci čekamo da se računi odblokiraju“, pojasnio je.

Krsmanović kaže da ne postoji nijedan spor sa drugim sindikatom.

„Nijedan spor ne postoji između ova dva sindikata, tako da ne vidim da postoji bilo kakav preduslov zbog kojeg postoji blokada računa. Oni mogu da iznose razloge, a znamo da je ovo volja jednog čoveka, na dopis Miroslava Tomaševića koji se umešao u poslove sindikata. On je radio sve samo ne svoj posao da bude direktor EPS-a“, izjavio je Krsmanović.

O tome šta radnici planiraju dalje, kaže: „Blokada će trajati dva sata, a ubuduće ćemo se dogovarati šta dalje, zavisi da li će nas neko pozvati da razrešimo ovu situaciju. Mi smo ozbiljni, znamo šta su naši zahtevi“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu