PUTINOVA PORUKA NA SAMITU BRIKS: Dedolarizacija nepovratan proces

Obavezno pročitajte

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se na samitu BRIKS-a koji se održava u Johanesburgu.

Zadaci organizacije

Na početku video-obraćanja učesnicima poslovnog foruma BRIKS, Putin je istakao da zemlje organizacije danas moraju da rešavaju složene zadatke. Reč je o obezbeđivanju ekonomskog oporavka nakon pandemije virusa korona, poboljšanju blagostanja građana, modernizaciji industrije, izgradnji efikasnih transportnih i logističkih lanaca.

„Svi ovi teški, složeni zadaci moraju da se rešavaju u uslovima sve dublje nestabilnosti na tržištu akcija, valuta, energenata i hrane, u uslovima značajnog inflatornog pritiska izazvanog, između ostalog, neodgovornim delovanjem određenih zemalja koje su štampale ogromne količine novca kako bi ublažile štetu izazvanu pandemijom, što izaziva gomilanje privatnog i javnog duga“, rekao je Putin.

Trgovina i investicije

Ruski lider je naglasio da članice BRIKS sarađuju na principima ravnopravnosti i partnerske podrške. Kako je rekao, u protekloj deceniji međusobna ulaganja zemalja organizacije porasla su šest puta. Njihova ulaganja u globalnu ekonomiju u celini su se udvostručila, a njihov ukupan izvoz dostigao je 20 odsto globalnih pokazatelja, rekao je Putin.

On je dodao da je trgovinski promet Rusije sa zemljama organizacije premašio 230 milijardi dolara. Pritom, u aktuelnim uslovima Moskva namerava da preusmeri transportno-logističke tokove ka pouzdanim partnerima, uključujući zemlje BRIKS.

Putin je istakao da je logično to što je jedan od prioriteta saradnje „petorke“ u celini jačanje međusobne povezanosti, stvaranje novih održivih transportnih pravaca. Među vodećim ruskim projektima Putin je naveo Severni morski put i novi međunarodni transportni koridor „Sever-Jug“.

Odustajanje od dolara

Predsednik Rusije takođe je poručio da je proces dedolarizacije u obračunima među zemljama BRIKS nepovratan.

„Objektivan, nepovratan proces dedolarizacije naših privrednih veza uzima maha, ulažu se napori da se razrade efikasni mehanizmi međusobnih transakcija i monetarne i finansijske kontrole. Kao rezultat toga, udeo dolara u izvozno-uvoznim operacijama u okviru BRIKS se smanjuje – prošle godine je iznosio svega 28,7 odsto“, rekao je ruski lider.

Uslov za povratak prehrambenom sporazumu

Putin je takođe kazao da Rusiju namerno ometaju u isporukama žita i đubriva, licemerno je optužujući za poteškoće na svetskim tržištima.

On je istakao da je izvoz ruskog žita u Afriku 2022. godine iznosio 11,5 miliona tona, a u prvih šest meseci ove godine – skoro deset miliona tona.

„To je postignuto uprkos nezakonitim sankcijama koje su uvedene protiv nas, a koje ozbiljno otežavaju izvoz ruske hrane, komplikuju transportnu logistiku, osiguranje i bankarske transakcije. Rusiji namerno stvaraju prepreke u isporukama žita i đubriva u inostranstvo i pritom nas licemerno optužuju za aktuelnu kriznu situaciju na svetskom tržištu. To se jasno manifestovalo prilikom realizacije takozvanog prehrambenog sporazuma koji je sklopljen uz učešće Sekretarijata UN i koji je prvobitno bio usmeren na osiguravanje globalne prehrambene bezbednosti, smanjenje pretnji od gladi i pomoć najsiromašnijim zemljama“, kazao je ruski lider.

Govoreći o prehrambenom sporazumu, Putin je rekao da nijedan uslov koji se odnosio na ukidanje sankcija za ruski izvoz žita i đubriva na svetska tržišta nije bio realizovan, te da su obaveze prema Rusiji u tom pogledu ignorisane.

On je poručio da je Rusija spremna da se vrati prehrambenom sporazumu ukoliko se zaista ispune obaveze prema ruskoj strani.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja

18:12 22.08.2023

Rusija je spremna da se vrati u prehrambeni sporazum u slučaju da ruski zahtevi zaista budu ispunjeni.

Nijedan uslov iz tog sporazuma nije ispunjen, obaveze prema Rusiji su ignorisane.

18:11 22.08.2023

Rusija se zalaže za tešnju uzajamnu saradnju kako bi se osiguralo pouzdano snabdevanje hranom i energentima.

18:09 22.08.2023

Po rečima Putina, Rusija će ostati pouzdan dobavljač hrane na afrički kontinent.

18:07 22.08.2023

Rusija će svoje transportne i logističke tokove preorijentisati na pouzdane partnere, uključujući članice BRIKS.

18:05 22.08.2023

Putin je istakao da je proces dedolarizacije u obračunima među zemljama BRIKS nepovratan.

18:05 22.08.2023

Putin je istakao da će i posle ovog samita biti razmotren niz procesa povezanih sa prelaskom na nacionalne valute. Veoma je važna uloga razvojne banke BRIKS koja se već pokazala kao pandan zapadnim finansijskim institucijama.

18:04 22.08.2023

Zemlje BRIKS sarađuju na principima ravnopravnosti i partnerske podrške – trgovinski promet Rusije sa partnerima premašio je 230 milijardi dolara.

18:03 22.08.2023

Zemlje BRIKS moraju da rešavaju složene zadatke u uslovima nestabilnosti na tržištima i inflatornog pritiska usled neodgovornog delovanja jednog broja zemalja, rekao je Putin.

18:02 22.08.2023

Zemlje BRIKS pojačavaju saradnju u cilju ostvarenja sve većeg ekonomskog rasta i razvoja i to donosi opipljive rezultate. Među nama postoji partnerska podrška, sarađujemo na bazi ravnopravnosti i to je suština našeg strateškog kursa koji odgovara osnovnom delu svetskog društva, odnosno većini.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu