Putin: Više od pola miliona Rusa zaposlilo se u odbrambenoj industriji od 2022.

Obavezno pročitajte

Više od pola miliona građana Rusije se zaposlilo u odbrambenoj industriji od 2022. godine, rekao je danas predsednik Vladimir Putin.

„Tokom proteklih godinu i po dana 520.000 novih radnih mesta je otvoreno u odbrambenoj industriji“, rekao je Putin na forumu za podršku ofanzivi u Ukrajini, priređenom u Tuli, 200 kilometara južno od Moskve.

- Advertisement -

Putin je rekao da Rusija ima 6.000 firmi u vojno-industrijskom kompleksu gde se zapošljava 3,5 miliona ljudi, ne računajući 10.000 podizvođača.

Putin je pozdravio „vrlo zadovoljavajući nivo“ vojne proizvodnje, ali je pozvao firme da brzo reaguju na promene na frontu jer ;“onaj ko to bude činio brže, pobeđuje“.

Vlada za 2024. godinu predviđa povećanje saveznog budžeta za odbranu od gotovo 70 odsto.

Rusija je od 2022. godine preusmerila svoju privredu na proizvodnju oružja i povećala tu proizvodnju uprkos sankcijama Zapada čiji je cilj da to poremeti, navodi Frns pres.

Moskva je ipak uspela da zaobiđe neke od tih mera i da nabavi mikroelektroniku iz Azije.

Na Zapadu pretpostavljaju da je Rusija od saveznice Severne Koreje ;dobila više od milion artiljerijskih granata.

Ukrajina poziva Zapad da uguši rusku proizvdnju oružja, navodeći da ;zapadne firme ;proizvode 95 odsto kritičnih stranih delova koji se koriste u ruskom naoružanju.

Iako je front u Ukrajini uglavnom „zamrznut“, neki posmatrači se slažu da će za nastavak sukoba velikim intenzitetom ;biti presudni ;kapaciteti za proizvodnju oružja i municije i s ruske strane, i s ukrajinske strane, uz podršku Zapada.

Zbog koncentracije ruske privrede na aktivnosti u odbrani gde su plate visoke, zatim mobilizacije stotine hiljada vojnika i odlaska građana u inostranstvo, došlo je do manjka radne snage u drugim sektorima, na primer poljoprivredi, navodi Frans pres.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu