Putin pričao sa Erdoganom, Lukašenkom i Tokajevim

Obavezno pročitajte

Ruski predsednik Vladimir Putin, čija se zemlja suočava sa pobunom paravojne grupe Vagner, razgovarao je telefonom sa svojim kolegama iz Beorusije i Kazahstana, saveznicima Moskve, da bi ih informisao o situaciji u Rusiji.

To su prvi međunarodni kontakti Putina od početka pobune koju je sinoć pokrenuo šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

- Advertisement -

„Ruski predsednik je pozvao jutros beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, najbližeg saveznika Moskve, da ga informiše o situaciji u Rusiji“, javila je beloruska novinska agencija Belta, pozivajući se na saopštenje beloruskog predsednika.

Putin je zatim telefonom razgovarao sa svojim kazahstanskim kolegom Kasimom Žomartom Tokajevim čija zemlja je takođe saveznica Moskve u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Rusija.

„Vladimir Putin informisao je (kazahstanskog predsednika) o situaciji u njegovoj zemlji“ i „zahvalio mu na razumevanju“, navelo je kazahstansko predsedništvo.

Kako se dodaje u saopštenju, Tokajev je rekao da su „tekući događaji unutrašnje pitanje Rusije i naglasio da su ustavni poredak i vladavina zakona neophodan uslov za održavanje reda u zemlji.

Agencija Frans pres podseća da je u januaru 2022. godine, kada su izbili neredi u Kazahstanu, Tokajev pozvao Rusiju u pomoć. Rusija je predvodila kontingent snaga za održavanje mira čiji dolazak je okončao nerede koji su pretili da ubrzaju pad Tokajeva. Ti neredi su se, prema zvaničnim podacima, završili sa 238 mrtvih u devet dana.

Putin je takođe obavestio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o situaciji u zemlji u vezi sa pokušajem oružane pobune, prenela je pres-služba Kremlja. Erdogan je u razgovoru sa Putinom izrazio punu podršku koracima ruskog rukovodstva, navodi se u saopštenju Kremlja, javlja TASS.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu