22.7 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

PUTIN POSLAO RADOSNU PORUKU SLOBODNIM NARODIMA SVETA: Ekonomski blickrig Zapada je propao

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je situacija u Rusiji stabilna bez obzira na sankcije bez presedana koje su uvedene protiv zemlje i da se čak ostvaruje privredni rast.

On je na sednici sa članovima vlade istakao da sankcije protiv Rusije najveću štetu nanose onima koji su ih uveli.

- Advertisement -

„Ruske energetske kompanije su pouzdani partneri, a svetska tržišta su u groznici zbog poziva da se odustane od ruskih energenata. Evropljani pokušavaju da zamene ruske energente ali rezultat takvih postupaka je očekivan – to je rast cena na spot tržištima i veće cene energenata za konačne potrošače, uključujući domaćinstva. Sve to još jednom pokazuje da sankcije prema Rusiji nanose daleko veću štetu upravo onim zemljama koje ih i uvode“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, ako Zapad nastavi dalje da sprovodi sankcionu politiku to može da dovede do katastrofalnih posledica po svetsko energetsko tržište.

- Advertisement -

„Zapad pokušava da natera izvoznike energenata da povećaju proizvodnju, ali globalno tržište je stabilan, miran i ne trpi nikakvu nestabilnost i greške koje su se ovde dogodile nemoguće je ispraviti za dva dana“, istakao je Putin i dodao da je upozoravao strane partnere na situaciju ali da ga niko nije slušao.

Ruski predsednik je rekao da sankcije nanose štetu i ruskoj ekonomiji i da izazovi i dalje postoje.

Ekonomski blickrig Zapada je propao

Ruski predsednik je rekao da se mnogo toga postiglo zahvaljujući merama Centralne banke i vlade a da je ekonomski blickrig Zapada prema Rusiji doživeo krah.

On je takođe rekao da se neki u Rusiji odnose površno prema merama koje se moraju preduzeti u cilju ublažavanja potencijalnih pretnji, da se Rusija sa svime izborila i da se oseća samouvereno i da se na sankcije ne treba osvrtati.

„Da, treba da se osećamo samouvereno, ali moramo da vidimo opasnosti , rizici postoje i kada je reč o konkretnim sektorima privrede i kada se radi o tržištu rada“, napomenuo je Putin.

On je rekao da su ruske energetske kompanije pouzdani partneri ali i da moraju biti spremne na naftni embargo EU.

Putin je rekao i da vlada radi na mogućnostima isporuka energenata prijateljskim državama i zatražio izveštaj o tome.

Situacija na tržištu hrane

Ruski predsednik je upozorio i da će situacija na svetskom tržištu hrane biti napeta i da, stoga, Rusija mora da osigura unutrašnje tržište svim osnovnim prehrambenim proizvodima.

Prema Putinovim rečima, napetost na svetskim tržištima je posledica „grešaka nekih partnera Rusije, pre svega u sferi energetike.

„To su njihovi problemi ali će imati uticaja i na nas“, rekao je Putin.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti