PUTIN POSLAO PORUKU U SVET: Stara era je prošla, probudite se, ovo su principi, kvintesencija celokupnog istorijskog iskustva čovečanstva

Obavezno pročitajte

Rusija je bila, jeste i biće jedan od osnova svetskog sistema, spremna na konstruktivnu saradnju sa svima koji teže miru i prosperitetu, spremna na oštro suprotstavljanje onima koji propovedaju principe diktature i nasilja. Uvereni smo da će pragmatizam i zdrav razum trijumfovati i da će se uspostaviti multipolarni svet–rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u Sočiju.

Ovo su principi kojih i sami želimo da se pridržavamo i kojima pozivamo sve naše prijatelje i kolege da nam se pridruže.To nije samo prirodno stanje međunarodne zajednice, to je kvintesencija celokupnog istorijskog iskustva čovečanstva.

- Advertisement -

Prvo: Želimo da živimo u otvorenom, međusobno povezanom svetu u kome niko nikada neće pokušati da podigne veštačke barijere za komunikaciju, kreativnost i prosperitet ljudi. treba da postoji okruženje bez prepreka – to je ono čemu treba težiti.

Drugo: Želimo da se različitost sveta ne samo očuva, već da bude temelj sveopšteg razvoja. Nametanje bilo kojoj zemlji ili narodu kako treba da žive, kako treba da se osećaju, trebalo bi da bude zabranjeno. Samo istinska kulturna i civilizacijska raznolikost obezbediće dobrobit ljudi i ravnotežu interesa.

Treće: Mi smo za maksimalnu zastupljenost. Niko nema pravo i ne može da vlada svetom umesto drugih ili u ime drugih. Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka koje se donose na onim nivoima na kojima su najefikasnije i od onih učesnika koji su zaista sposobni da daju značajan doprinos rešavanju konkretnog problema. Ne odlučuje jedan za sve i ne odlučuju svi o svemu, već se oni, koji su direktno pogođeni ovim ili onim pitanjem, dogovaraju šta i kako da rade.

Četvrto: Mi smo za sveopštu bezbednost i trajni mir, izgrađen na poštovanju interesa svih: od velikih država do malih zemalja. Glavno je osloboditi međunarodne odnose blokovskog pristupa, nasleđa kolonijalne ere i Hladnog rata. Decenijama govorimo o nedeljivosti bezbednosti, o tome da je nemoguće osigurati bezbednost jednih na račun bezbednosti drugih. Zaista, harmonija u ovoj oblasti je dostižna. Samo treba ostaviti po strani ponos, aroganciju i prestati da se gleda na druge kao na drugorazredne partnere ili kao na izgnanike ili divljake.

Peto: Mi smo za pravdu za sve. Vreme eksploatacije bilo koga, to sam već rekao dva puta u prošlosti. Države i narodi svesni su svojih interesa i mogućnosti i spremni su da se oslone na sebe – i to povećava njihovu snagu. Svima bi trebalo da se omogući pristup blagodetima savremenog razvoja, a pokušaje da se on ograniči bilo kojoj zemlji ili narodu, smatrati aktom agresije, upravo tako.

Šesto: Mi smo za ravnopravnost, za razliku u potencijalima različitih zemalja, prenosi Sputnjik. Ovo je apsolutno objektivan faktor. Ali ništa manje objektivno nije to što više niko nije spreman da se potčinjava, da učini svoje interese i potrebe zavisnim od nekog, a pre svega bogatijih i moćnijih.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu