Propali pregovori tzv. državotvorne opozicije, Stamenkovski sprečio dogovor

Obavezno pročitajte

Predstavnici državotvorne opozicije nisu na sastanku koji je u nedelju trajao više od pet sati postigli dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. Kako je za N1 potvrđeno u vrhu jedne od stranaka učesnica, bili su na korak do dogovora dok se na sastanku nije pojavio Stefan Stamenkovski iz stranke Zavetnici, koji nije dozvolio da dokument bude potpisan.

Prema saznanjima N1, sastanak je održan u prostorijama Novog DSS-a u Beogradu i provobitno je dokument o zvaničnoj saradnji predložio predsednik te partije Miloš Jovanović. Potom je dokument navodno dorađen od strane Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke i kao takav je usaglašen između Novog DSS-a, Dveri, Zavetnika POKS-a i Narodne stranke.

- Advertisement -

U trenutku kada je trebalo da bude potpisan, na sastanku se pojavio Stefan Stamenkovski, koji do tog trenutka nije bio prisutan, koji je rekao da je za Zavetnike takav sporazum neprihvatljiv. To sve znači da su gotovo propali pokušaji desnice da, poput proevropske opozicije, nastupi na jednoj listi.

U dokumentu u koji je N1 imao uvid, u sporazumu koji nije prihvaćen piše da se obavezuju da neće biti saradnje sa strankama na vlasti na bilo kom nivou, a saradnja sa drugim opozicionim strankama na republičkom nivou moguća je jedino na tehničkom nivou u cilju „demokratizacije društva, oslobađanja medija i institucija, i organizovanja novih slobodnih i demokratskih izbora“ u roku od šest meseci nakon formiranja takozvane prelazne Vlade posle izbora u decembru 2023. godine.

Takođe se navodi da je na nivou grada Beograda i ostalih opština u kojima će biti organizovani izbori, saradnja sa strankama proevropske opozicije „moguća“ i da u tom slučaju ideološke razlike nisu presudne za formiranje lokalnih vlasti. Okosnica zajedničkog plana za parlamentarne izbore je smena režima koji je, kako piše, „prihvatio tzv. francusko – nemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije“.

Jedan od zahteva je bio i da se potpisnici ovog dogovora na njegovo ispunjenje obavežu javno, što je i bio plan dok na sastanak nije došao Stamenkovski. Osim Miloša Jovanovića i Vuka Jeremića, sastanku su prisustvovali i Boško Obradović, Vojislav Mihailović, Dušan Proroković, Miloš Ković, Matija Bećković, Milo Lompar,  dok Milica Đurđević Stamenkovski nije bila tu.

Kako N1 saznaje, novi sastanak nije zakazan i za sada nema izgleda da će „nepremostive razlike biti prevaziđene“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

ROĐACI TVRDE: Hamasovci žigosali decu taoce da ih pronađu ako pobegnu

Rođaci talaca koje su "hamasovci" oslobodili iz zatočeništva u Gazi kažu da su deca žigosana pošto su oteta sa...

Još priča na sličnu temu