Projekat Jadar: Gde su nestali zapisnici Radne grupe

Obavezno pročitajte

Zapisnici sastanka Radne grupe za projekat rudnika litijuma Jadar su, sudeći prema odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike, nestali.

„Obaveštavamo vas da Ministarstvo rudarstva i energetike ne poseduje tražene zapisnike“, navodi se u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji je uputila organizacija Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT).

- Advertisement -

Kako su nestali zapisnici trenutno je tajna. Ono što se zna, jeste da je na isti upit ove organizacije iz decembra 2021. godine iz Ministarstva rudarstva i energetike odgovoreno da se zahtev odbija. Kako je navedeno, otkrivanjem ovih zapisnika bi se ugroziti javna bezbednost (član devet, stav jedan, tačka tri Zakona) i  time se bitno otežalo ostvarenje ekonomskih interesa Republike Srbije (član devet, stav jedan, tačka četiri Zakona).

Kako je za N1 rekao Miroslav Mijatović iz PAKT-a, upućena je žalba Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i da će tražiti od policije da utvrdi okolnosti pod kojima su dokumenti nestali iz ministarstva.

„Želimo da znamo gde su nestali zapisinici i ko je odgovoran“.

On navodi da se nisu žalili na prvi zahtev jer je bilo izvesno da dolazi nov ministar, a i nekoliko dana posle dobijenog odgovora ukinuto je sve što se tiče projekta Rio Tinta na izgradnji rudnika litijuma.

„Mislili smo da novi ministar neće imati razloga šta da krije. Pokazalo se da nismo bili u pravu i sada je sasvim jasno da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu na državnom nivou, da se projekat uprkos protivljenju lokalne zajednice ipak pokrene“, navode iz PAKT-a.

Niko tu nije bio ugrožen

Da su navedeni zapisnici postojali potvrdila je za N1 i tadašnja ministarka Zorana Mihajlović koja je i potpisala dokument u kome se odbija ovaj zahtev. Govoreći o razlozima za odbijanje, odnosno kako bi otkrivanjem ovih zapisnika mogla ugroziti javna bezbednost ili otežalo ostvarenje ekonomskih interesa Republike Srbije, Mihajlović je navela političku klimu.

„Imajući u vidu da je priča o projektu korišćena isključivo u pogrešne interpretacije, to je bio razlog zašto je iskorišćena takva pravna interpretacija. Generalno niko tu nije bio ugrožen“, kaže Mihajlović za N1.

Ona podseća da je ona formirala Radnu grupu i da je insistirala da se prave zapisnici.

„Prema tome nadležno je Ministarstvo rudarstva i energetike“.

Predsednikovi ljudi, diplomate, MMF

Radna grupa je formirana 2020. godine i brojala je nešto manje od 30 članova. Na njenom čelu je bila tadašnja resorna ministarka Zorana Mihajlović. Osim nje, u grupi su se nalazili neki bliski saradnici predsednika Aleksandra Vučića, predstavnici stranih ambasada i međunarodnih finansijskih institucija, poput šefa kabineta predsednika Republike Ivica Kojića i specijalnog savetnika predsednika Danila Cicmila.

Odlučeno je da u radu Radne grupe mogu učestvovati i drugi sekretar ambasade Australije u Srbiji Majkl Širaev i direktor Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Takođe su određeni brojni pomoćnici u ministarstvima, agencijama i upravama nadležnim za ta pitanja, kao i predstavnici lokalnih samouprava i kompanija poput Srbijagasa, Puteva Srbije, EPS-a, Srbijavoda, Srbijašuma, Železnica i drugih.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Hamas spreman na produžetak prekida vatre

Pauza u borbama između Izraela i Hamasa ušla je danas u poslednja 24 sata, a militantna palestinska grupa navodi...

Još priča na sličnu temu