27.8 C
Belgrade
subota, 24 jula, 2021

PRETILI JOJ: Pobegla iz Kine u SAD da otkrije tajnu o Koroni

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Korona i pretnje

Mlada kineska doktorka Li Meng Jan pobegla je iz svoje rodne zemlje pod pretnjom da će joj se izgubiti svaki trag ukoliko svetu otkrije da je kovid-19 nastao u kineskoj vojnoj laboratoriji.

Doktorka Jan (36), čiju su porodicu i prijatelje ispitivali i pretili im funkcioneri komunističke partije otkako je u aprilu napustila domovinu, postala je uzbunjivačica o koronavirusu u SAD gde krije svoje mesto boravka kako je kineski zvaničnici ne bi pronašli.

- Advertisement -

Ona je, kako piše Dejli mejl, u decembru radila kao virološkinja u laboratoriji Univerziteta u Hongkongu, inače centru za istraživanje zaraznih bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

PRETILI JOJ: Pobegla iz Kine u SAD da otkrije tajnu o Koroni 1
Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Njen šef, profesor Leo Pun, zatražio joj je da istraži tajnoviti skup slučajeva virusa sličnog SARS u kineskom gradu Vuhan. Ovaj profesor bio je jedan od naučnika koji su se bavili identifikacijom sekvence genoma epidemije SARS iz 2003. godine.

Ono što je doktorka Jan otkrila biće ignorisano i dalje potisnuto od strane režima u Pekingu i njegovih medicinskih stručnjaka.

Govorili ljudima da ne brinu

- Advertisement -

Još početkom januara doktorka je, proučavajući porodične klastere, saznala da se među slučajevima u Vuhanu virus prenosi sa čoveka na čoveka i da su drugi naučnici u Kini sekvencionisali genom kovid-19.

Znala je već tada da Vuhan ima više slučajeva nego što je kineska vlada prijavljivala i nije poverovala u tvrdnje Pekinga da je virus stigao sa pijace morskih plodova, verujući da je to namerna laž.

“Nisu želeli javnu raspravu o virusu. Govorili su ljudima da se ne brinu”, kaže doktorka Jan.

Ona nije bila jedina među lekarima koja je želela da se svetu saopšti istina o koronavirusu.

Osam stručnjaka je 23. januara uhapšeno zbog upozoravanja na koronu na društvenim mrežama.

Kineske vlasti su ovaj čin prozvale “širenjem prevare”, a zatim je 7. februara jedan od njih, doktor Li Venlijang, preminuo.

Tokom februara, osećaj da treba uzbuniti čitavu planetu obuzeo je ovu mladu lekarku, jer je virus počeo da se širi po svetu. Klasteri su se najpre pojavili u Lombardiji u Italiji i na jahti “Dajmond princes” u Jokohami.

PRETILI JOJ: Pobegla iz Kine u SAD da otkrije tajnu o Koroni 2
Foto: Printscreen/YouTube/Fox News

Virus se dalje razbuktao u Južnoj Koreji, Iranu, na Bliskom Istoku i drugim delovima sveta, pa je do 28. februara beležio 84.090 slučajeva i 2.874 smrtnih ishoda širom planete.

Kako je broj umrlih naglo počeo da raste, kineska doktorka je shvatila da ima saznanja o globalnoj katastrofi o kojoj njena vlada namerno ćuti.

U Kini je lekarima rečeno da dijagnostikuju samo slučajeve povezane sa pijacom morske hrane u Vuhanu, a sve ostale da ignorišu.

PRETILI JOJ: Pobegla iz Kine u SAD da otkrije tajnu o Koroni 3
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

“Shvatila sam da je ovo hitna informacija koju moram da podelim sa celim svetom. Nisam mogla da ćutim”, rekla je u intervjuu za Foks njuz.

Doktorka Jan je izveštavala o svojim nalazima više puta, da bi joj jedan od supervizora jednom prišao i rekao: “ćuti i budi oprezna”.

Lažljivica i izdajica

Sa sve većim strahom da informacije koje ima mogu da spasu mnoge živote, ali i da rezultiraju većim brojem smrtnih slučajeva ukoliko ne budu objavljene, mlada virološkinja je odlučila da se preseli u SAD.

To je bila teška odluka jer je ona udata i jedino je dete oca inženjera i majke učiteljice.

PRETILI JOJ: Pobegla iz Kine u SAD da otkrije tajnu o Koroni 4
Foto: Printscreen/YouTub/KO3316

Znala je da ako ode verovatno više nikada neće videti svoju porodicu i da bi njeni najdraži možda mogli biti kažnjeni zbog njenog javnog nastupa i otkrivanja državnih tajni.

Međutim, znala je dobro da će, ako otkrije informacije dok je još u Kini, biti ubijena ili proglašena nestalom. Prestravljena i sa minimalnim prtljagom, Jan se ukrcala na let za Los Anđeles 28. aprila. Po dolasku je na aerodromu ispričala pograničnim vlastima svoju priču, moleći ih da joj odobre boravak u SAD.

U međuvremenu, pretraženi su njena kuća i kancelarija, dok su njeni roditelji bili prisiljeni da javno kažu kako je ona lažljivica i izdajica.

PRETILI JOJ: Pobegla iz Kine u SAD da otkrije tajnu o Koroni 5

Skrivajući se u SAD, doktorka je istakla da strahuje da je kovid-19 namerno stvoren u laboratorijskim eksperimentima nad šišmišima zaraženim koronavirusom koje je sprovodila kineska vojska.

Kina od tada na sve načine pokušava da ublaži njenu reputaciju stručnjaka za viruse i potkopa sve njene tvrdnje o nastanku i širenju korone.

- Advertisement -
SourceNova S
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti