PRAVNA ANALIZA VELEIZDAJE: Davanje tomosa Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – šta je „dobila“ SPC?

Obavezno pročitajte

Hitnost uručivanja tomosa MPC od strane SPC,koja je primerena upravnom postupku ,dovodi do pitanja šta je SPC dobila zauzvrat. Navode se dva „argumenta“. Prvi je navodno postojanje ,“lukavog“ plana da se preduhitri davanje tomosa od strane Carigradske patrijaršije. Drugi je zadržavanje prava svojine nad srpskim manastirima Nemanjića, Dejanovića i Mrnjačevića u Severnoj Makedoniji jer je MPC predata navodno, samo državina. Međutim, prvi argument je osudio još apostol Pavle u poslanici Rimljanina rečima da cilj ne opravdava sredstva.

Piše: Dejan Mirović

Homjakov, štaviše, piše da samo protestanti (bliski predsedniku Srbije) koriste takvo opravdanje. Takođe u pravnom smislu, ovakav precedent otvara vrata za slično postupanje u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i takozvanom Kosovu.

Što se tiče davanja prava državine nad srpskim manastirima MPC, jasno je da se tako daje i osnov za savesnu državinu. Poznato je svim pravnicima da obično nakon isteka roka od 10 do 20 godina, savesna državina prelazi u svojinu. Odnosno, posle nekoliko godina srpski manastiri će biti upisani u katastar kao svojina MPC uz „kreativno tumačenje “ makedonskih vlasti.

Dakle, SPC nije dobila ništa davanjem tomosa a versko / komunistička organizacija koju je osnovao Tito 1967. godine je dobila ono što je samo pre nekoliko meseci mogla da sanja. Ovakvo nepromišljeno postupanje nije bilo iznenađenje kada se radi o patrijarhu. Autor ovog teksta se već pre godinu i po dana izjasnio povodom njegovog ustoličenja i nema potrebe za ponavljanjem kvalifikacija o ličnosti koja očigledno, ide stopama svog imenjaka iz Tira.

Međutim, nepostojanje protivljenja ovakvom protvikanonskom (kako je javno priznao episkop bački 2012. koji je u međuvremenu, promenio mišljenje) i štetnom činu od strane celokupnog Sabora je ipak, neprijatno iznenađenje. U Sinderionu se ipak našlo nekoliko članova koji se nisu slagali sa osudom Isusa. Marko Efeshki se pamti i danas zbog svog protivljenja lakomislenoj i izdajničkoj unijatskoj većini.

Nista slično nismo videli u Saboru SPC iako su njihovi prethodnici imali snage da se 1967 .suprostave Titu u mnogo težim okolnostima od ovih u kojima vlada savremeni Irod sa Andrićevog venca koji ne samo da je uzurpirao sve tri grane vlasti već i crkvene nadležnosti. Tadašnji episkopi su za razliku od svojih naslednika u Saboru sledili reči apostola Pavla da budu istrajni i hrabri.

Narod je očigledno razumeo sve ovo i zato je na nedavnoj Spasovdanskoj litiji bilo primetno manje ljudi.

Berđajev,omiljeni pravoslavni mislilac mitropolita Amfilohija, je odavno definisao ovakvo ponašanje kao monaški egoizam, naravno bez hipergeneralizacije jer u srpskim manastirima ima istinskih pravednika. Na kraju povodom davanja tomosa MPC, postavlja se i pitanje zašto je 5 godina bio u makedonskom zatvoru arhiepiskop ohridski Jovan koji nije hteo da izda svetosavsku SPC i koga je cak i Amnesti international proglasila za zatvorenika savesti.

Odnosno, da li su kratkoročni dogovori sa Amerikancima jednog ucenjenog predsednika važniji od vekovnih interesa i tradicija svetosavske crkve.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Otkrivamo: Jedino čemu je „Čeda podmornica“ iskreno veran

Amaterski pokušaj advokata Čedomir Stojković (agent BIA) nedavno je promenio melodiju zvona njegovog mobilnog telefona i sada je to...

Još priča na sličnu temu