POSTIGNUT DOGOVOR: Moskva dobila pismene garancije od Kijeva

Obavezno pročitajte

Kijev je dao garancije da neće koristi koridor za izvoz žita u Crnom moru i ukrajinske luke za vođenje borbenih dejstava protiv Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.Napomenuli su da se to dogodilo zahvaljujući posredovanju UN i Turske. „Od Ukrajine je bilo moguće dobiti potrebne pismene garancije da neće koristiti humanitarni koridor i ukrajinske luke, određene za izvoz poljoprivrednih proizvoda, za izvođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije“, napominje Ministarstvo odbrane.

Rusija smatra da su garancije koje su u ovom trenutku dobijene dovoljne i nastavlja sa realizacijom sporazuma – Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine (Crnomorska inicijativa).

- Advertisement -

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da se danas nastavlja izvoz žita iz Ukrajine pomorskim humanitarnim koridorom.
„Počevši od 12.00 časova po moskovskom vremenu, nastavljaju se isporuke žita“, rekao je Erdogan, pozivajući se na telefonski razgovor ministara odbrane Turske i Rusije tokom koga je saopšteno da se isporuke žita nastavljaju.

Rusija je 29. oktobra obustavila učešće u „prehrambenom sporazumu“ nakon terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu