Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Obavezno pročitajte

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve one koji pokušavaju da mu pomognu, prenosi Rojters.

„Davljenik je izuzetno opasan jer može da vas povuče za sobom. Može jednostavno da udavi spasioca“, rekao je on na konferenciji za štampu nakon govora u Generalnoj skupštini UN, komentarišući spor oko ukrajinskog žita.

- Advertisement -

Prema rečima poljskog predsednika, Ukrajina se nalazi u veoma teškoj situaciji, pa „se hvata za sve što može“. Ali Poljska, naglasio je Duda, mora da deluje u svom interesu i da se štiti, jer ako davljenik udavi ostale, neće moći da dobije pomoć.

Pored toga, pozvao je Kijev da ne zaboravlja da dobija pomoć od Poljske.

„Postoje poslovni krugovi koji imaju interese u Ukrajini i žele da prodaju žito što brže i po najnižoj ceni. Moramo da se zaštitimo od toga“, zaključio je Duda.

Evropska komisija je sredinom septembra odlučila da ukine ograničenja na uvoz žita iz Ukrajine u pet zemalja EU koje se graniče sa njom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Kijev je odgovorio podnošenjem tužbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ministar ekonomije Taras Kačka zapretio je uzvratnim sankcijama i zabranom uvoza voća i povrća iz Poljske. Na to su tri zemlje EU najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju.

Ostavite komentar

Najnovije objave

MUP zabranio skup „Podrška narodu Palestine – Srbija“ u Beogradu

Inicijativa "Podrška narodu Palestine Srbija" saopštila je da je od policije dobila zabranu organizacije protestnog skupa, sa obrazloženjem da...

Još priča na sličnu temu