POLJSKI POLITIČAR OTKAZAO POSLUŠNOST: Nemačka od EU pravi Četvrti rajh, hoće da izbrišu nacije i pretvore nas u kmetove!

Obavezno pročitajte

Zamenik poljskog premijera i lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski optužio je Nemačku da pokušava da pretvori Evropsku uniju u „Četvrti rajh”, koristeći prednosti EU da liši druge nacije suvereniteta i „pretvori ih u kmetove”.

Kačinjski je to rekao govoreći o sporu Poljske i EU, koji traje već duže vreme u vezi sa pravnim odnosom Brisela i Varšave, a kulminirao je odlukom Ustavnog suda Poljske da nacionalno zakonodavstvo ima primat u odnosu na evropsko.

Kačinjski je za lokalni list GPC rekao da Berlin zloupotrebljava pravne mehanizme EU da bi uskratio zemljama pravo da same odlučuju, prenosi RT.

- Advertisement -

„Ako bismo mi Poljaci pristali na takvo privremeno kmetstvo, bili bismo degradirani na više načina. Ako bi, na primer, Poljska pratila pristup EU ekonomskoj i energetskoj politici, to bi značilo da bi naši građani za nekoliko godina bili siromašniji nego što su sada“, istakao je poljski potpredsednik vlade.

Termin Četvrti rajh nema veze sa nemačkim nacističkim režimom Trećeg rajha, tvrdi Kačinjski.

„Četvrti rajh nije uvredljiv termin, ne odnosi se na Treći rajh, nego na Prvi“, objasnio je Kačinjski. Iako poljski zvaničnik nije detaljno objašnjavao, termin Prvi rajh obično se odnosi na period Svetog rimskog carstva nemačkog naroda, nastalo u devetom veku, a koje je na svom vrhuncu, pored današnje Nemačke, obuhvatalo velike delove Zapadne, Srednje i Južne Evrope.

Evropski sud pravde ključni je alat Berlina u potčinjavanju zemalja EU, optužuje Kačinjski, prenosi Sputnjik.

„On ničim nije ograničen, slobodno interpretira evropsko pravo i donosi iz njega uzurpatorske zaključke“, tvrdi poljski zvaničnik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Srbija je jedna od retkih koja sme da kaže istinu, male zemlje srećne što je neko smeo da to da izgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, da je Srbija jedna od...

Još priča na sličnu temu