POLJSKA U MOME SRCU: Zabrana okupljanja, neredi i tuča sa policijom, zapaljen stan

Obavezno pročitajte

Ogroman broj Poljaka danas je izašao na ulice Varšave, uprkos zavničnoj zabrani okupljanja zbog korona virusa, da proslavi Dan nezavisnosti svoje zemlje.

Vlast je izvela policiju pod punom opremom da rastera demonstrante, pa je došlo do sukoba na ulicama Varšave. Nekoliko policajaca je povređeno jer su, prema zvaničnim izveštajima, pojedinci koristili baklje, biber sprej i vatreno oružje.

U Varšavi se narod samoinicijativno organizovao i održao tradicionalni marš u čast 102. godišnjice obnove nezavisnosti, koji se pretvorio u demonstracije protiv korona diktature budući da je vlast strogo zabranila javna okupljanja zbog virusa.

- Advertisement -

Mnogi učesnici su se pojavili u automobilima i na motorima kako bi održavali socijalnu distancu, ali mnogo veći broj je marširao pešice i tako je došlo do sukoba sa policijom, koju je zasula petardama grupa navijača, a oni su odgovorili suzavcem.

Sa jednog prozora je visila LGBT zastava koja je provocirala poljske rodoljube, a režimski mediji navode da su oni zbog toga zapalili stan.

Inače, poljske vlasti su donele na snagu zabranu okupljanja više od pet ljudi, ali to nije obeshrabrilo narod, koji nedeljama protestuje i protiv zakona o potpunoj zabrani abortusa.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu